۵
plusresetminus
تاریخ انتشارجمعه ۱۹ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۷
کد مطلب : ۱۳۱۹۱۶
اختصاصی " نفت ما " ؛

استخدام در پتروشیمی بندر امام؛ چندفرهنگی مفید یا تمرکزگرایی مخرب؟

جواد شمس
نتیجه درخواست افراد محلی برای اختصاص صد در صد ظرفیت جذب پتروشیمی بندر امام به متقاضیان محلی، دور شدن از چندفرهنگی؛با تمام فواید آن و بازی در زمین تمرکزگرایی با همه مضرات آن است.
استخدام در پتروشیمی بندر امام؛ چندفرهنگی مفید یا تمرکزگرایی مخرب؟
  به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "،   هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس به منظور تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز خود در پتروشیمی بندر امام(ره) و در راستای ایجاد فرصت اشتغال برای فارغ‌التحصیلان مراکز آموزش عالی، آزمون استخدامی برگزار می‌کند. پذیرفته‌شدگان در شرکت‌های پتروشیمی بندر امام؛استخدام خواهند شد؛ و تأکید این آزمون، اولویت جذب از نیروهای بومی است.
نیروی بومی با قید و بندهای "تمام ظرفیت" ؛خواسته شهروندانی است که یک مجتمع عظیم اقتصادی، مانند صنایع مادر فولادی، پتروشیمی‌های بالادستی و همچنین پالایشگاه‌ها در شهر محل زندگی و تولد آنها فعالیت می‌کند. خواسته‌ای که در ظاهر منطقی به نظر می‌رسد؛ اما با فلسفه وجودی این مجتمع‌ها در تضاد کامل است.
بنا به دلایلی که همجواری و همسایگی، اصلی‌ترین منطق آن است، با هر بار انتشار اطلاعیه آزمون استخدامی در سراسر کشور و مرتبط با صنایع مختلف، موضوع جذب صد در صدی متقاضی و نیروی بومی از سوی افراد محلی مطرح می‌شود و هر بار باید به توضیح ناکارآمدی و عدم امکان قانونی ؛انجام این خواسته پرداخت.

چندفرهنگی و نتایج سودمند آن
ایران از هزاران سال قبل، خاستگاه اقوام و نژادهای مختلف بوده که هر یک بر اساس فرهنگ‌های مخصوص به خود به تداوم نسل‌ خود اقدام ورزیده‌اند. در حقیقت، فرهنگ عامی که بر کشورمان حاکم است؛ مجموع خرده‌فرهنگ‌هایی است که ذیل نام واحد ایران به حیات خود ادامه می‌دهند و این حیات بزرگ‌تر تنها با چندفرهنگی و تعامل و نه تقابل فرهنگ‌ها ممکن است.
هدف اساسی رویکرد چندفرهنگی، ایجاد وفاق و اتحاد است ؛ نه افتراق و انتزاع ؛ از سویی محیط‌های صنعتی  به‌ ویژه اگر معظم و ملی باشند، در صورت توزیع مناسب فرصت‌های اشتغال، بهترین جوامع چندفرهنگی محسوب می‌شوند و می‌توان آن را به الگویی موفق از رشد و توسعه تعمیم داد.
چندفرهنگی و توجه به آن در سده‌های گذشته مورد مطالعه مراکز آکادمیک در کشورهایی بوده که رشد و توسعه و صنعتی شدن را برای خود به ارمغان آورده اند و با اتکاء به آموزه‌ها و آموخته‌های ناشی از آن، فرصت های جدیدی از همزیستی و رسیدن به اوج اجتماع‌سازی را به نمایش گذاشتند.
در مدل چندفرهنگی پیشرفته و متناسب با نیازهای روز، اتحادیه اروپا نمونه مشخص و موفقی است که حتی با وجود عوامل براندازی مانند برگزیت انگلیس و در هم ریختگی اقتصاد یونان، هنوز هم انسجام و قوت خود را حفظ کرده و هر روز، فاصله بیشتری از سکون و رکود می‌گیرد و راه تعالی خود را به‌خوبی طی می‌کند.
چندفرهنگی البته زمانی موفق خواهد بود که تعامل و فهم متقابل در میانِ توجه باشد و در این صورت، تجربیات، دانش، استعداد و توانمندیِ محصولِ نقاط مختلف جغرافیایی و خرده‌فرهنگ‌های متعدد، به صورت اعجاب‌آوری توزیع و عامل توسعه خواهد بود.
به‌عنوان نمونه در موضوع این نوشتار ؛ شرکت پتروشیمی بندر امام هم در صورت توجه به چندفرهنگی ناشی از جذب نیروی انسانی از اقصی نقاط کشور، می‌تواند به بالندگی بیش از پیش برسد؛ این البته وعده‌ای است که مطالعات علمی و آزمایشات دقیق انسان‌شناسی آن را مورد تأکید قرار داده است.

گریز از تمرکزگرایی
همچنین نباید فراموش کرد که سم مهلک و عامل اصلی فروپاشی اقتصادی، تمرکزگرایی است که نباید آن را در مثال‌هایی مانند تجمیع توأمان ثروت و جمعیت در یک شهر خاص (در کشور ما کلانشهرها و به خصوص تهران) محدود کرد.
تمرکزگرایی در اقتصاد را می‌توان در مثال‌هایی مانند وابستگی شدید به تولید و عرضه  نفت خام بدون فرآوری محصول و دادن ارزش افزوده به آن معرفی کرد. مانند اینکه فعال اقتصادی در بازارهای مالی تک سهم باشد. و یا اینکه ترکیب نیروی انسانی یک مجتمع با چند هزار و گاهی چند ده هزار نفر کارگر و کارمند و نیروی متخصص را به شهروندان یک نقطه جغرافیایی محدود اختصاص داد.
در تمرکزگرایی، برای انعطاف مدیریتی و تعیین استراتژی، تصمیم‌گیری‌های فارغ از احساسات و بر مبنای منطق و نیز اتخاذ و تغییر شیوه‌های راهبردی؛ فضا تنگ می‌شود که اگر شکست پروژه را در پی نداشته باشد، قطعاً‌ پیشرفت و آینده درخشانی برای آن متصور نیست.
بنابراین نتیجه درخواست افراد محلی برای اختصاص صد در صد ظرفیت جذب پتروشیمی بندر امام به متقاضیان محلی، دور شدن از چندفرهنگی با تمام فواید آن و بازی در زمین تمرکزگرایی با همه مضرات آن است.

سرمایه ملی برای همگان است و بس
مجتمع پتروشیمی بندر امام، سرمایه و ثروت تمام ایرانیان است ؛ که به دلیل برخورداری‌ استان خوزستان از منابع نفت و گاز و برای فراوری نفت خام در شهرستان ماهشهر احداث شده است. ایجاد این مجتمع در یک منطقه جغرافیایی ؛ می تواند دلیل در اولویت قرار دادن مردم مناطق همجوار باشد اما نمیتواند دلیل بر وامدار بودن تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان این مجتمع به مردمان همجوار مجتمع و اختصاص تمام و کمال فرصت‌های شغلی آن به افراد محلی و بومی گردد.به همان مقدار که دیگر هموطنان ما نمی‌توانند نسبت به ایجاد شغل‌های مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شده از سوی این مجتمع پتروشیمی به افراد محلی و بی‌نصیب بودن؛ دیگر ایرانیان از این فرصت، گله‌مند باشند.
اما منطقی و عادلانه این است که هر فارغ‌التحصیل رشته‌های مرتبط با نیازهای مجتمع بتواند در یک سنجه و آزمون رقابتی، برای فعالیت در یکی از بزرگ‌ترین صنایع کشور تلاش کند و اگر نسبت به رقبا کارآمدتر باشد، بتواند از این فرصت شغلی مناسب استفاده کند؛چه اینکه عدالت در جذب و مفاد قانون اساسی اجازه این شیوه از استخدام را نداده و با رهنمودهای مقام معظم رهبری در رعایت عدالت در استخدام (بند سوم)منافات دارد.
ایرانیانی که در استان‌هایی غیر از خوزستان متولد شده‌اند، چرا نباید بتوانند در پتروشیمی بندر امام مشغول به فعالیت شوند؛ تنها به این دلیل که نفت در استان دیگری قرار دارد؟ اگر این منطقِ بی‌منطق را بپذیریم، می‌توانیم ادعاهای دیگری را مطرح و بر اساس آن مدعیان بومی‌گرایی و انحصارطلبی اشتغال در پتروشیمی بندر امام را از حق طبیعی کار کردن در سایر نقاط کشور محروم کنیم؛ با این استدلال اشتباه و غلط که درصد بالایی از تأسیسات و علوم به‌کار رفته این مجتمع محصول علم و دانش دانشگاه‌ها، اساتید، مهندسان، متخصصان و نیروهای کار غیرخوزستانی است و باید مثلاً به دانشگاه تهران، به مهندسان آذربایجانی، به متخصصان خراسانی و قص علی هذا، سهمیه ویژه اختصاص یابد.
البته تأکید می‌کنیم که این استدلالی غلط، اشتباه و مخرب است، مانند این استدلال که چون مجتمع پتروشیمی بندر امام در ماهشهر استان خوزستان واقع شده است، پس باید تمام کارکنان آن بومی این شهرستان و این استان باشند.

امتیازات ویژه بومی‌ها در آزمون پتروشیمی بندر امام
به هر حال در آزمون استخدامی سال ۹۹ پتروشیمی بندر امام که ثبت‌نام آن از چند روز آینده آغاز می‌شود، امتیازات ویژه‌ای برای متقاضیان بومی در نظر گرفته شده است. و طبق جدول اعلامی در دفترچه آزمون، شرکت‌کنندگان بومی اگر شهروند شهرستان بندر ماهشهر و بخش مرکزی، بندر امام خمینی (سربندر) و چمران باشند، از ضریب امتیاز ۱.۴ و اگر بومی سایر شهرستان‌های استان خوزستان باشند از ضریب امتیاز ۱.۱۵ بهره‌مند خواهند بود.
در این آزمون که ثبت‌نام در آن از ۲۳ دی آغاز و تا چهارم بهمن ادامه دارد؛ واجدین شرایط تا حداکثر ۳۳ سال برای دارندگان مدرک کارشناسی و ۳۵ سال برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد می‌توانند شرکت کنند و در این آزمون امتیازات ویژه‌ای برای متقاضیان بومی و همچنین خانواده‌های شهدا و ایثارگران در نظر گرفته شده است و متقاضیان شرکت در این آزمون برای دریافت این دفترچه می‌توانند به نشانی اینترنی http://autazmoon.ir/main مراجعه کنند.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی