دانشگاه صنعت نفت دانشگاه دولتی ایرانی، وابسته به وزارت نفت ایران است، که از سال ۱۳۱۸ فعالیت خود را آغاز نمود و هماکنون به عنوان یکی از قدیمیترین موسسات آموزش عالی در ایران بشمار میآید.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "نفت ما " ،فعالیتهای آموزشی در سطوح عالی در صنعت نفت ایران بهصورت رسمی در سال 1318 با تأسیس آموزشگاه فنی آبادان شروع شد. با توسعه این آموزشگاه، نام آن به دانشکده فنی آبادان، و سپس به دانشکده نفت آبادان (Abadan Institute of Technology) تغییر یافت. با توجه به گسترش فعالیتهای آموزشی دانشکده نفت آبادان و نیاز کشور به تربِیت نیروهای متخصص در صنایع نفت و گاز، این دانشکده در سال 1368 به دانشگاه صنعت نفت ارتقاء یافت.
برنامههای آموزشی در آموزشگاه فنی آبادان توأم با کار بود و دانشجویان که به عنوان کارمند استخدام میشدند دو پنجم وقت خود را در آموزشگاه و سه پنجم آن را در پالایشگاه آبادان صرف کارآموزی میکردند. بدین ترتیب پس از یک سال آموزش مقدماتی تماموقت و چهار سال آموزش توأم با کار با درجه کارشناس فنی در رشتههای شیمی نفت، مهندسی پالایش، مهندسی مکانیک و مهندسی برق فارغالتحصیل و عهدهدار مسئولیتهای مختلف، عموماً در پالایشگاه آبادان میشدند.
در سال 1335 با تغییر سیستم آموزشی در صنعت نفت کشور که متأثر از زمان و شرایط موجود بود، نام آموزشگاه به دانشکده فنی آبادان تغییر یافت. برنامههای آموزشی بر روی رشته مهندسی عمومی متمرکز گردید و دانشجویان از سال چهارم دبیرستان و از طریق امتحان ورودی و مصاحبه پذیرفته میشدند. سال 1340 آخرین سال پذیرش دانشجو در این دوره بود که دانشجویان به مرور تا سال 1345 فارغالتحصیل شدند.
در سال 1341 مجدداً با تغییر برنامههای آموزشی، نام دانشکده فنی آبادان نیز به دانشکده نفت آبادان تغییر یافت. برنامه جدید تحصیلی نیز در رشته مهندسی نفت در گرایشهای پالایش، اکتشاف و معدن و همچنین رشته بازرگانی و علوم اداری در گرایشهای مدیریت و حسابداری تدوین گردید. در این دوره نیز برنامههای آموزشی، شامل تحصیل توأم با کارآموزی بود که سه سال آموزش تمام وقت و یک سال کارآموزی در واحدهای مختلف صنعت نفت را در بر میگرفت. دانشجویان در پایان تحصیل با درجه کارشناسی فارغالتحصیل و عموماً در صنعت نفت استخدام میشدند.
از سال 1345 تا 1359 بنا به نیاز صنعت نفت، برخی از رشتهها راهاندازی و یا از گردونه برنامههای آموزشی خارج شدند.
با شروع جنگ تحمیلی، چون امکان استقرار دانشکده در آبادان غیرممکن بود، ابتدا در سال 1360 دانشکده به گچساران منتقل گردید. به دنبال بازگشائی دانشگاهها در آذر ماه 1361 فعالیتهای آموزشی دانشکده پس از یکسال فعالیت در گچساران، در سال 1362 به مکان فعلی دانشکده نفت اهواز منتقل گردید.
در سال 1368، پس از پایان شرایط جنگی در کشور با صدور مجوز تأسیس دانشگاه صنعت نفت از طرف وزارت فرهنگ و آموزش عالی، کلیه مؤسسات آموزشی موجود در وزارت نفت تحت پوشش دانشگاه قرار گرفتند. برای وزارت نفت نیز این فرصت فراهم گردید تا در راستای تحقق اهداف مورد نظر صنعت و بر اساس مقررات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجوز شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی ضمن پوشش دادن واحدهای آموزشی موجود در صنعت نفت، اقدام به تأسیس دیگر مراکز علمی، آموزشی و پژوهشی در سطوح مختلف نماید. از آن جمله میتوان به تأسیس دانشکده مهندسی شیمی و پتروشیمی شهید تندگویان آبادان در بهمن ماه سال 1370 در محل قبلی دانشکده نفت آبادان و مرکز تحقیقات دانشگاه صنعت نفت در سال 1371 در محل دانشکده نفت اهواز اشاره نمود.
در حال حاضر دانشگاه صنعت نفت دارای چهار دانشکده، چهار مرکز تحقیقات میباشد. این مراکز علمی عبارتند از:
دانشکده نفت آبادان
دانشکده نفت اهواز
دانشکده نفت تهران
دانشکده علوم دریایی محمودآباد
مرکز تحقیقات دانشکده نفت آبادان
مرکز تحقیقات دانشکده نفت اهواز
مرکز تحقیقات دانشکده نفت تهران
مرکز تحقیقات صنایع فراساحل نفت و گاز دانشکده علوم دریایی محمودآباد
رشتههای این دانشگاه عبارتند از:
- اقتصاد نفت و گاز
- حقوق نفت و گاز
- مدیریت مخازن هیدروکربوری * مدیریت پروژههای نفت و گاز
- مالی گرایش تأمین مالی و سرمایهگذاری در نفت و گاز
- مهندسی شیمی (با گرایشهای صنایع گاز، و انتقال و فرآوری گاز)
- مهندسی نفت (با گرایشهای حفاری، اکتشاف نفت، مخازن نفت، و بهرهبرداری از منابع نفت)
- مهندسی ابزار دقیق و اتوماسیون
- حسابداری
- مهندسی برق
- مهندسی مکانیک
- مهندسی بازرسی فنی
- مهندسی ایمنی و حفاظت محیط زیست
- مهندسی سیستمهای انرژی
- مهندسی کشتی - گرایش موتور
یکی از دستاوردهای تربیت متخصصین در این دانشگاه، ملی شدن صنعت نفت بود که برگ زرینی در تاریخ ایران محسوب میشود. متخصصین دانشکده نفت آبادان در راهاندازی بخشهای مختلف پالایشگاه آبادان، شگفت جهانیان را برانگیختند، در حالی که برخی از کشورهای خارجی ادعا کرده بودند که ایرانیها حتی نمیتوانند آب آشامیدنی تصفیه کنند.
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و اعمال تحریمهای مختلف، تربیتیافتگان این دانشگاه نقش مهم دیگری را در جهت قطع وابستگی به بیگانگان ایفا نمودهاند.
بر اساس این گزارش 18 خرداد ماه سال گذشته وزیر نفت از استخدام دانشجویان و فارغ التحصیلان این دانشگاه به دلیل اینکه وزارت نفت هم اکنون با مازاد نیرو مواجه است، سرباز زده که این امر یاعث شده تا جمع کثیری از دانش آموختگان این فرزند وزارت نفت تجمعات گسترده ای را طی هفته گذشته مقابل مجلس داشته باشند .
دانشگاه صنعت نفت اولین دانشگاه تخصصی نفت بوده که متخصصین متعهدی رو تربیت میکرده لغو استخدام این نیرو های متخصص مخالف اقتصاد مقاومتی و خیانت به صنعت نفت میباشد.
وزیر محترم دانشگاه نفت چنان سابقه درخشانی دارد که فکر انحلال آن عبث است...مگر امکان دارد که ی نفر به تنهایی برای یک جمع کثیری تصمیم بگیرد آنهم به ناحق... پس عدالت در کجای این زمان گم شده است... مسیولان نظام چه میکنند که جلوی این بی عدالتی را در حق جوانانشان نمب گیرند و سکوت میکنند.
وزیر محترم دانشگاه نفت چنان سابقه درخشانی دارد که فکر انحلال آن عبث است...مگر امکان دارد که ی نفر به تنهایی برای یک جمع کثیری تصمیم بگیرد آنهم به ناحق... پس عدالت در کجای این زمان گم شده است... مسیولان نظام چه میکنند که جلوی این بی عدالتی را در حق جوانانشان نمب گیرند و سکوت میکنند.
دادمون رو به کی برسونیم
اگه بچه خود وزیر نفت بود الان تو یکی از این معترضین ببین تا حالا چقد سریع کارمون درست شده بود!
دختر خود زنگنه وزیر نفت مهندسی نفت خونده الان کجاس؟ ما چه گناهی کردیم بابامون مسئول و وزیر نیست کسی حرفمون رو بشنوه؟ چرا مدیرعامل شرکت ملی حفاری (حیدر بهمنی) باید دختر خودشو بزاره مشاور مدیرعامل اون وقت دختر و پسرای نخبه مظلوم دانشگاه صنعت نفت که پارتی نداشتن درس خوندن به اینجا رسیدن بهشون وعده بورسیه استخدامی داده وزارت نفت یک هفته است درب مجلس خواستار رسیدگی ب حق قانونی خودشون هستن کسی صداشون رو نمیشنوه؟؟ آه مظلوم روزی بد دامان گیر ظالم خواهد شد بدجور
واقعا استخدامدانشجویان نفت توسط وزارت نفت حق دانشجویان نفت هست چونکه همه با این دید وارد این دانشگاه شدند که استخدام این وزارت میشن و این بدقولی وزیر هم دور از عرفه هم دور از اخلاق هم قانون
ما از همه فرصتهای دیگه زندگی چشم پوشی کردیم بخاطر قول وزارت نفت مبنی بر استخدام.به شخصه به اعتبارهمین قول و آشنایی با بورسیه شرکت نفت باخانواده ای وصلت کردم و الان که این بدقولی ها شده خیلی تحت فشارم.به امام رضا قسم نمیبخشم باعث و بانی این فشارهایی که داره من و خانوادمو زجر میده.از خدا میخوام بهمون قدرت بده تا حقمونو پس بگیریم.التماس دعا
ما از همه فرصتهای دیگه زندگی چشم پوشی کردیم بخاطر قول وزارت نفت مبنی بر استخدام.به شخصه به اعتبارهمین قول و آشنایی با بورسیه شرکت نفت باخانواده ای وصلت کردم و الان که این بدقولی ها شده خیلی تحت فشارم.به امام رضا قسم نمیبخشم باعث و بانی این فشارهایی که داره من و خانوادمو زجر میده.از خدا میخوام بهمون قدرت بده تا حقمونو پس بگیریم.التماس دعا
من دانشگاه نفت نبودم،ولی از طریق آزمون استخدامی در دولت قبل قبول شدم،آقای زنگنه برای استخدام نشدن ما کلی تلاش کرد ولی با کلی تاخیر و پافشاری ما توانستیم جذب شرکت نفت بشیم،الان هم داره با سیاست های مختلف جلوی استخدام دانشجوهای نفت رو میگیره و این دانشجوها رو مقابل بقیه قرار میده و یه طور وانمود میکنه که آین بچه ها زیاده خواهن و منغ استخدامی بقیه میشن که اینطور نیست.
عدم عمل به تعهدات از سوی وزارت نفت فقط و فقط یک دلیل دارد: لجاجت وزیر سالخورده....
و الا هر کس اندک اطلاعی از تاریخچه و وضع کنونی دانشگاه صنعت نفت و فارغ التحصیلان آن داشته باشد، لزوم تقویت و پیشرفت روزافزون دانشگاه را میداند، حال آنکه وزیر به دنبال قلع و قمع آن است.
آقای زنگنه من رتبه یک کنکور سراسری کارشناسی ارشد و فارغ التحصیل دانشگاه صنعت نفت هستم که با این شرایط امکان تحصیل در هر دانشگاهی رو داشتم ولی از اونجایی که مثل امثال شما پارتی نداشتم ترجیح دادم شرایط بد آب و هوایی آبادان و دوری از خانواده رو به جان بخرم و جایی درس بخونم که طبق دفترچه کنکور سراسری و نص صریح قانون وزارت نفت استخدامم قطعی باشه ولی متاسفانه این بی قانونی های شما داره روح و روان ما رو آزار میده، آقای زنگنه دوران زورگویی قرن ها پیش به پایان رسیده و الان عصر، عصر قانونه ... . مسئولین محترم چطور انتظار دارند کشور پیشرفت کنه در صورتی که یکی از اصول اولیه اون که اجرای قانون هست رو نادیده میگیرن. نمیدونم چقدر به خدا و روز قیامت اعتقاد دارید ولی مطمئن باشید اگه شرایط ما بهبودی پیدا نکنه انشالله بعد از 120 سال که تشریف اوردید اون دنیا سر پل صراط منتظرتونیم و به خدا واگذارتون میکنیم