به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما"،بر اساس تحلیلی که توسط گروه کمپین "گلوبال ویتنس" (Global Witness) انجام شده، شل در حدود یک هشتم از صادرات گاز دریابرد روسیه در سال ۲۰۲۲ مشارکت داشته است. اولگ اوستنکو، مشاور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، شل را به پذیرش خون بها متهم کرد. اما شل میگوید این معاملات نتیجه تعهدات قراردادی بلندمدت بوده و از قوانین یا تحریمها تخطی نمیکند.
در نهم ماه مه، یک نفتکش بزرگ که قادر به حمل بیش از ۱۶۰ هزار متر مکعب گاز فشرده مایع شده (الانجی) بود، از بندر سابتا در شبه جزیره یامال واقع در شمال دوردست روسیه حرکت کرد. این محموله پیش از رفتن به هنگ کنگ که مقصد نهاییاش بود، توسط شل خریداری شد. طبق دادههای پایگاه داده کپلر که توسط "گلوبال ویتنس" مورد بررسی و تحلیل قرار رگفته است، این یکی از هشت محموله الانجی است که شل امسال از یامال خریداری کرده است.
محاسبه این گروه نشان میدهد که شل سال گذشته در ۱۲ درصد از تجارت الانجی دریابرد روسیه دست داشت و در آن سال، در میان پنج بازرگان بزرگ الانجی که منشا آن از روسیه بود، قرار گرفت.
شل در مارس ۲۰۲۲، چند هفته پس از آغاز حمله نظامی مسکو به اوکراین، برای خرید محمولهای از نفت روسیه عذرخواهی و اعلام کرد که قصد دارد از نفت و گاز روسیه خارج شود.
این شرکت انگلیسی وعده داده بود که خرید نفت روسیه را متوقف خواهد کرد و پایگاههای خدمات و کسب و کارهای دیگرش در روسیه را میفروشد. همچنین به سرمایهگذاری مشترک خود با غول انرژی دولتی گازپروم پایان داده است. شل اعلام کرد که خروج تدریجی از محصولات نفتی روسیه، گاز خط لولهای و الانجی را آغاز خواهد کرد اما هشدار داد که این اقدام، یک چالش پیچیده خواهد بود.
این شرکت انرژی انگلیسی از آن زمان، به دریافت محمولههای الانجی از یامال و ساخالین روسیه، ادامه داده است.
شل سابق بر این، یک سرمایهگذار کوچک در پروژه گاز ساخالین بود، اما در سپتامبر سال گذشته پس از آن که دولت روسیه، سهم این شرکت را به یک شرکت داخلی منتقل کرد، از ادعای خود دست کشید و از آن زمان تاکنون هیچ گازی از ساخالین، دریافت نکرده است.
بر اساس گزارش رویترز، اما همچنان به قرارداد با شرکت الانجی روسی نواتک که بر اساس آن، موظف است تا دهه ۲۰۳۰، سالانه ۹۰۰ هزار تن گاز از یامال خریداری کند، پایبند مانده است.
سخنگوی شل در این باره گفت: شل خرید الانجی روسیه را در بازار معاملات نقدی متوقف کرده است، اما همچنان تعهدات قراردادی بلندمدتی دارد که مطابق با تحریمها، قوانین قابل اجرا و مقررات کشورهایی است که در آن فعالیت میکند.
شل بزرگترین بازرگان الانجی در جهان است که هدف تحریمهای اروپا نیست و سال گذشته از تجارت نفت و گاز، میلیاردها دلار سود به دست آورده است.
روسیه سال میلادی گذشته، ارسال گاز به اروپا از طریق خط لوله را به شدت کاهش داد، اما همزمان، میزان گازی که از طریق کشتی به نقاط مختلف از جمله اروپا عرضه میکند را افزایش داده است.
بر اساس گزارش شبکه خبری بی بی سی، انگلیس بیش از یک سال است که هیچ گازی از روسیه وارد نکرده است، در حالی که سیاستمداران اتحادیه اروپا در تلاش هستند تا میزان واردات الانجی روسیه را کاهش دهند.