به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"
نفت ما "، عملیات و فعالیتهای بانکی در دو زمینه بانکداری داخلی و بانکداری بینالملل است. بانکداری بینالملل دربرگیرنده تمامی عملیاتی است که بانک در بازار مالی با ارز انجام میدهد و یکی از عمدهترین این عملیات، اعطای انواع تسهیلات ارزی است که تسهیلات ارزی در قالب یکی از عقود اسلامی با هدف گسترش دامنه فعالیت ارزی، کمک به توسعه اقتصادی، گسترش صادرات و واردات کالا و خدمات در اختیار صادرکنندگان و تولیدکنندگان واجد شرایط قرار میگیرد.
بانکها در راستای حمایت و تامین مالی تمام یا قسمتی از نیازهای ارزی تولید کنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان بخشهای مختلف اقتصادی از جمله بخش خصوصی و تعاونی، تسهیلات مختلف ارزی در اختیار آنان قرار میدهند. هریک از انواع تسهیلات ارزی در چارچوب مقرارات و ضوابط از پیش تعیین شده به این بخشها تعلق میگیرد.
تسهیلات بابت واردات کالا و خدمات از محل منابع ارزی بانکها اعطا میشود که این نوع از تسهیلات با هدف گسترش صادرات، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال در قالب عقود مرتبط با عملیات بانکی بدون ربا در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد و موارد مصرف این نوع تسهیلات شامل تسهیلات پرداختی بابت خرید مواد اولیه با سررسید یکسال و تسهیلات مربوط به خرید ماشینآلات و تجهیزات تولیدی و خدماتی یا تکمیل طرحهای نیمهتمام با سررسید چهار سال، است.
پرداخت این تسهیلات بر اساس آییننامه تامین مالی صادرات برای افزایش توان رقابتی صادرکنندگان کالاها و خدماتشان در جهت تقویت توسعه صادرات کشور صورت میپذیرد که در این حالت بانکها با استفاده از منابع ارزی خود، حساب ذخیره ارزی، تسهیلات دریافتی از سایر بانکها و موسسات خارجی و سایر منابع ارزی اقدام به اعطای تسهیلات در چارچوب این آییننامه بهصورت انفرادی و سندیکایی میکنند.
روابط عمومی صندوق توسعه ملی، گزارش تجمیعی عملکرد تسهیلات ارزی و ریالی از محل منابع صندوق توسعه ملی را از ابتدای تاسیس تا پایان سال ۱۳۹۹ نشان میدهد که بانک ایرانزمین واحدهای صنعتی و معدنی را تا حد توان تامین مالی کرده است. آمار توزیع بانکی مبالغ و میزان جذب قراردادهای سپردهگذاری ریالی این صندوق حکایت از این موضوع دارد که تامین مالی ۱۲ طرح در بخش صنعت و معدن توسط بانک ایران زمین صورت گرفته است. همه این منابع برای تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی تخصیص یافته است. سرمایه در گردش، مهمترین نیاز بنگاههای اقتصادی در دوره کنونی است. بر این اساس، بانک ایرانزمین سهم خود را از منابع مربوط به مناطق کمتر توسعهیافته بهطور کامل جذب کرده و تخصیص داده است.
همچنین عملکرد بانک ایرانزمین میتواند در توسعه صنعتی کشور، ثبات اقتصادی، نقدشوندگی سریع و آسان، کمک به سرمایهگذاری و فعال کردن بخش غیردولتی در امور صنعتی و کارآفرینی، جلوگیری از نوسانات درآمدهای نفتی، پشتوانه اعتباری کشور در عرصههای بینالمللی و اقتصادی، موثر باشد.
از دیگر اقدامات این بانک میتوان به کاهش مطالبات غیرجاری طی سالهای گذشته بر اساس گزارش بانک مرکزی اشاره کرد که از زمستان سال ۹۷ تا پایان سال ۱۳۹۹ نسبت تسهیلات غیرجاری بهکل تسهیلات (ریالی و ارزی) از ۱۰درصد به ۵/ ۸درصد کاهش یافته است که این میزان برای بانک ایرانزمین حدود ۲/ ۵درصد است.