به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما " ، دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران گفت: طبق گفته وزیر انرژی تغییرات قیمتی بنزین در مجموع درآمد 31 هزار میلیارد تومانی برای کشور خواهد داشت. حال اینکه تخمین زده میشود امسال دولت کسری 100 هزار میلیارد تومانی در بودجه داشته باشد. به نظر میرسد که این درآمد قرار نیست محلی برای جبران کسری بودجه باشد و محل مصرف آن کمک به اقشار درآمد خواهد بود.
سعید اسلامی بیدگلی درباره اثرگذاری افزایش قیمت بنزین و تنشهای اجتماعی در بازار سرمایه اظهار داشت: به هر حال تنشهای اجتماعی در کوتاه مدت ریسکهای بازار را افزایش میدهد. به ویژه سرمایه گذاران خرد از ورود به معاملات در این شرایط ترس دارند بنابراین از این لحاظ این شرایط میتواند در بازار اثر گذار باشد.
وی افزود: این شرایط در کشورمان به سرعت در قیمت ارز تاثیر میگذارد و شاهد آن بودیم که روز گذشته هم قیمت دلار در بازار بالا رفت. مجموعه این عوامل میتواند منجر به نوساناتی در بازار سرمایه شود که امیدواریم با ایجاد ثبات سیاسی و اجتماعی اثرات این نوسانات هیجانی تا بلندمدت ادامه نداشته باشد.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران ادامه داد: در حالتی تنش اجتماعی در بلند مدت اثرگذار خواهد بود که عامل آن در بلندمدت حل نشود. در دی ماه 96 شاهد آن بودیم که پدیده اجتماعی حاصل از جو آن روزها کمی طولانیتر شد. اگر آسیبها جدیتر باشد و انشقاق در بین بدنههای سیاسی و اقتصادی کشور ایجاد شود میتواند در ریسکهای بازار موثر باشد که به نظر نمیرسد شاهد این اتفاق باشیم.
عضو شورای عالی بورس با اشاره تاثیر تصمیم اقتصادی مبنی بر افزایش قیمت بنزین در کشور در بازار سرمایه گفت: هنوز بخشی از جزییات تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین منتشر نشده است که ممکن است این جزییات بر بخشهای مختلف اقتصادی اثرگذار باشد که به طور قطع اثر آن بلندمدت خواهد بود.
وی با بیان اینکه باید اثرگذاری پدیده اجتماعی ناشی از ایجاد فشار بر مردم را با اثر تصمیم اقتصادی افزایش قیمت سوخت بر بازار را تفکیک کرد، اظهار داشت: به طور قطع هر دوی عوامل نوسانات هیجانی کوتاه مدت در بازار به دنبال دارد و حتما رفتارهای تودهوار رخ میدهد.
اسلامی با بیان اینکه بازار نزدیک به 4 هزار و 500 واحد کاهش را تجربه کرد، گفت: مشکلات قطع اینترنت هم به کاهش شاخص کمک کرد که این موضوع هم در کوتاه مدت اثرگذار است و قطعی اینترنت این حس را ایجاد میکند که ریسکی در بازار وجود دارد. این قطعی اینترنت معاملات برخط را با چالش مواجه کرده که در نوسانات اثرگذار است.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران اظهار داشت: امیدواریم که اثرات این عوامل کوتاه مدت باشد و توصیه ما به سهامداران غیرحرفهای این است که از معاملات پرریسک پرهیز کنند و رفتار هیجانی در بازار نداشته باشند.
وی گفت: اقتصاددانهای طرفدار اقتصاد آزاد و مخالف نظام توزیع یارانهای معتقدند شیوه قیمت گذاری انرژی به نوعی توزیع اشتباه یارانهها است. از این رو توصیههایی هم داشتند که متاسفانه سران قوه به این توصیهها در اصلاح قیمتها کمتر توجه داشتند.
اسلامی با اشاره به توصیه اقتصاددانها به سران قوا در اصلاح قیمت بنزین افزود: اولین موضوع افزایش قیمتها به صورت تدریجی بوده است. موضوع دیگر اختصاص یارانهها و سهمیهها به افراد و نه به خودرو است. توصیه دیگر این است که به طور مشخص محل مصرف درآمدهای ناشی از تغییر قیمت حاملهای انرژی به ویژه بنزین مشخص شود. البته هر سه مورد در طرح اخیر مغفول واقع شد.
عضو شورای عالی بورس با تاکید بر اینکه شرایط اقتصادی امروز با دولت احمدی نژاد در برهه افزایش قیمت بنزین قابل مقایسه نیست، گفت: میزان اختصاص یارانه در آن دوره به نسبت به کل درآمدهای مالی دولت عدد قابل توجهی بود. اما طبق گفته وزیر انرژی این تغییرات قیمتی در مجموع درامد 31 هزار میلیارد تومانی برای کشور خواهد داشت. حال اینکه تخمین زده میشود امسال دولت کسری 100 هزار میلیارد تومانی در بودجه داشته باشد. به نظر میرسد که این درآمد قرار نیست محلی برای جبران کسری بودجه باشد و محل مصرف آن کمک به اقشار درآمد خواهد بود.
وی افزود: مهمترین تفاوت این دو دوره این است که امسال این اصلاح قیمتها پس از افزایش قیمت ارز به اجرا رسید اما در دوره قبل این افزایش قیمتها پیش از جهش قیمت ارز بود و معتقدیم به دلیل انحرافی که در درآمد و هزینهکرد داشت منجر به ایجاد پول پرقدرت و جهش ارزی شد.
منبع: ایلنا