قطعی و افزایش قیمت خوراک؛ موانع اصلی افزایش ظرفیت متانول ایران
اشتراک گذاری :
بر اساس گزارش GlobalData، یک شرکت پیشرو در زمینه تحلیل اطلاعات، بازار جهانی متانول از نظر حجم پیشبینی میشود که ۵.۵ درصد از نظر ارزش تا سال ۲۰۲۵ رشد داشته باشد و از ۲۰.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به ۲۶.۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ برسد.
عامل اصلی و پیشتاز رشد بازار متانول، تقاضای فراینده صنعت خودورسازی میباشد.
به گزارش "نفت ما "، روندهای بازار جهانی متانول بر اساس این گزارش، تقاضای فزاینده از جانب صنعت خودروسازی و ساخت و ساز به عنوان پیشران رشد بازار متانول است. پیشبینی شدهاست که MTO/MTP (تبدیل متانول به الفین و پلی پروپیلن) سریعترین رشد مشتقات را در بازار متانول در دوره پیشبینی شده داشتهباشد.
بر اساس گزارش GlobalData، ظرفیت جهانی متانول متوازن شده و رشد قابل ملاحظهای را تا سال 2030 شاهد خواهد بود، و به صورت بالقوهای از 148.44 میلیون تن در سال 2019 به 310.94 میلیون تن در سال 2030 افزایش خواهد یافت و یک رشد کلی 109 درصدی را ثبت خواهد کرد.
پیشبینی میشود که روسیه، ایران و ایالات متحده بیشترین افزایش ظرفیت ایجاد شده را در طول دوره پیشبینی به خود اختصاص دهند. به علاوه، بر اساس گزارش GlobalData این سه کشور حدود 59 درصد کل افزایش ظرفیت جهانی متانول را در اختیار خواهند داشت.
چشمانداز ظرفیت و سرمایهگذاری ظرفیت جهانی متانول 2030 GlobalData برآورد میکند که روسیه با 40 درصد افزایش ظرفیت که برابر 30 میلیون تن متانول در سال است، بیشترین افزایش ظرفیت تولید متانول را تا سال 2030 داشتهباشد. افزایش ظرفیتهای اصلی این کشور متعلق به مجتمع متانول Sherwood Energy Maysky با ظرفیت 7.20 میلیون تن تا سال 2030 میباشد.
GlobalData همچنین برآورد میکند که ایران دومین کشور از نظر بیشترین افزایش ظرفیت متانول با ظرفیت 29.39 میلیون تن در سال تا سال 2030 باشد که افزایش ظرفیتهای اصلی آن متعلق به مجتمع متانول پتروشیمی زاگرس در اسلام آباد غرب با ظرفیت 1.85 میلیون تن در سال تا 2030 است.
ایالات متحده هم در رتبه سوم از نظر افزایش ظرفیت با ظرفیت 23.74 میلیون تن در سال تا 2030 قرار دارد که افزایش ظرفیتهای اصلی آن متعلق به مجتمع متانول NW Innovation Works Kalama و مجتمع NW Innovation Works St. Helens هر کدام با ظرفیت 3.60 میلیون تن تا سال 2030 میباشد.
بر اساس گزارش GlobalData دسترسی فراوان به خوراک ارزان قیمت در روسیه و ایران و مزیت شیل گس در ایالات متحده دلیل اصلی جهش افزایش ظرفیت متانول در این سه کشور میباشد.
البته نکته ای که در این میان، باید اشاره کرد اینکه قطعی و افزایش نرخ خوراک (گازمتان) باعث توقف چند تولیدکننده متانول ایران در فصل زمستان 1400 شد که در نتیجه افزایش قیمت متانول را در بازارهای آسیایی به همراه داشت. در واقع، دليل افزايش قيمت متانول در ماه دسامبر 2021، به دليل خبر توقف چند توليدكننده متانول در ايران و فعاليت با نرخهاي پايين بود. تولیدکنندگان ایرانی در بازار متانول با کمبود مواد اولیه در طول زمستان مواجه هستند که این میتواند پتانسیل صعودی کردن قیمت در بازار آسیا را فراهم کند. ایران معمولا عرضه گاز به صنایع را به خاطر توزیع گاز برای مصارف خانگی در فصل سرد زمستان، متوقف میکند. پس از کاهش عرضه احتمالی، تولید در مجتمع های متانول در ایران از اواخر فوریه یا اوایل مارس از سر گرفته می شود.