وزیر نفت تاکید کرد: مساله جمع آوری گاز فلر پیچیده و پرهزینه بوده اما تمام طرحهای جمع آوری آن ساماندهی شده و تا سال ۱۴۰۱ بیش از ۹۰ درصد تحقق خواهد یافت.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "، بیژن زنگنه در جلسه علنی صبح امروز (سهشنبه) مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به سوال علیرضا ورناصری نماینده مسجد سلمان در خصوص علت تاخیر در اجرای طرح ساماندهی گاز فلر، عدم مصرف بهینه سوخت، راهبرد انتقال گاز به عنوان اهرم سیاسی، عدم تخصیص عوارض آلایندگی به شهرداریها، عدم اجرای جامع طرح طبقه بندی کارکنان در صنعت نفت و ساماندهی امور مربوط به شرکت گاز ایران بیان کرد: گازهای فلر یا همان گازهایی که به مشعل میرود موضوعی است که بیش از ۶۰ سال مطرح بوده و جمع آوری آن مسالهی پیچیده و پرهزینهای میباشد. مجلس شورای اسلامی نیز به این مساله توجه داشته و آخرین بار در ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه، دولت را موظف کرد تا گازهای مشعل به قیمت عادلانه واگذار شود. ما نیز در اجرای این قانون یک مزایده برگزار کردیم و در اولین مزایده قیمت برای هر مترمکعب بین نیم سنت تا دو سنت تعیین شد، اما از آنجا که تعداد کمی مراجعه کردند قراردادهایی منعقد شد و تاسیسات جمع آوری گاز فلر فراهم گردید.
وزیر نفت در ادامه اظهار کرد: برای جمع آوری گازهای فلر باید واحدهایی به نام ان جی ال که یک پالایشگاه گازی است افتتاح شود و گازهای جمع آوری شده، شیرین سازی و تفکیک شده و هر کدام به یک مصرفی برسد. این امر نیازمند سرمایه گذاری سنگینی میباشد. تغییری که ما در این مدت انجام دادیم این بود که به بخش خصوصی نیز اجازه تاسیس ان جی ال ها را دادیم، با اقداماتی که صورت گرفته برای جمع آوری تمام گازهای مشعل در نقاط مختلف کشور تعیین تکلیف شده و طرحها به ترتیب در دست اجرا است. جمع آوری این گازها تا آخر سال ۱۴۰۱ بیش از ۹۰ درصد تحقق خواهد یافت.
وی ادامه داد: جمع آوری گازهای مشعل مسجد سلیمان را به پتروپالایشگاه بختیاری واگذار کردیم تا بهره آن به مردم منطقه برسد. یکی از مهمترین اقداماتی که انجام دادیم احداث پالایشگاه گاز بیدبلند بود که ۵۶ میلیون مترمکعب ورودی آن بوده و ۲.۴ میلیون تن خوراک برای پتروشیمیها فراهم میکند.
زنگنه در ادامه خاطرنشان کرد: برای جمع آوری گازهای مشعل در شرق کارون و غرب کارون نیز طرحهایی برنامه ریزی شده و هر کدام با سرمایه گذاریهای معین در حال اجرا است. دولت قدم بزرگی در این حوزه برداشته و طرحهای معینی را برای جمع آوری گازهای فلر برنامه ریزی کرده است. در بحث صادرات گاز نیز باید بگویم که در این دولت صادرات گاز دو برابر شده است و اگر بخواهیم صادرات گاز بیشتری داشته باشیم راهی جز بهینه سازی مصرف نداریم.
وی ادامه داد: اکنون نیز برای نگهداری تولید گاز حدود ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم. برای افزایش صادرات نیز قطعا به سرمایه بیشتری نیاز است. البته صادرات گاز نیز نوعی خام فروشی بوده و ترجیح میدهیم تا گاز به پتروشیمیها و صنایع داخلی انرژیبر تخصیص یابد. صادرات گاز ابعاد مختلفی دارد که صرفا به وزارت نفت باز نمیگردد.
وزیر نفت در ادامه تاکید کرد: بهینه سازی مصرف انرژی مسالهی مهمی است. مجلس شورای اسلامی نیز یک قانون در این زمینه تصویب کرد که در قالب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید بود که میتوانست یک انقلاب در این حوزه باشد، اما متاسفانه در قالب تبصره ۱۴ بودجه سالانه تاثیر این قانون از بین رفت، در حالی که اجرای دقیق این قانون گام بزرگی برای بهینه سازی مصرف بود. ما سالیانه ۳۵ میلیارد دلار یارانه گاز به مردم میدهیم که رقم بزرگی میباشد. در این زمینه دو سند تهیه کردیم که یکی مربوط به تراز مصرف گاز تا سال ۱۴۲۰ و دیگری بهینه سازی تراز سوخت حمل و نقل است که تاثیر اساسی در بهینه سازی مصرف انرژی خواهد داشت.
وی ادامه داد: اما در بحث پرداخت عوارض آلایندگی به شهرداریها ما بدهی نداریم یک اختلاف بین دستگاهی وجود داشت که دستگاه مالیاتی میگفت بر مبنای ارزش تولید نفت باید درصد عوارض آلایندگی پرداخت شود که حتی از بودجه شرکتهای ما نیز بالاتر میرفت که در نهایت قرار شد مبنای پرداخت ارزش خدمات برای شرکتها باشد که اکنون نیز پرداختها صورت گرفته است.
زنگنه در پایان اضافه کرد: در خصوص سازمان دهی امور شرکت گاز ایران نیز طرحی در کمیسیون انرژی وجود دارد و هر وقت نمایندگان مصلحت دانستند میتوانند در خصوص آن تصمیم گیری کنند.