7 خردادماه 99 با گذشت هفته ها انتظار، در نهایت 5 درصد از سهام شرکت پلیمرآریا ساسول در بازار دوم معاملات فرابورس ایران عرضه شد و این عرضه رکورد مشارکت 3 میلیون و 388 هزار و 79 کد معاملاتی را به دنبال داشت.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "، در سه ماهه پایانی سال 98 زمزمه حضور شرکت پلیمرآریا ساسول در بورس به عنوان بزرگترین تولیدکننده اتیلن و پلیاتیلن کشور با ظرفیت سالانه بیش از یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن در سال، مطرح و در تاریخ 28 آبان 98 نماد این شرکت در فرابورس ایران با نام "آریا" پذیرش شد؛ اما با اعلام چندباره عرضه اولیه آن و به تعویق افتادن زمان عرضه مواجه شد که در نهایت هفته گذشته از کل سهام شرکت اریا ساسول به رقم 4.583.840.000 حدود 183.353.600 سهم به متقاضیان و سهامداران بورس عرضه شد.
بر طبق برنامه ریزی ها قرار بود به هر کد معاملاتی 100 سهم اختصاص یابد اما به دلیل استقبال از این عرضه، تعداد سهم اختصاص یافته به 58 سهم تقلیل یافت و همچنین ارزش هر سهم نیز 65119 ریال تعیین شد.
صنعت پتروشیمی مورد اقبال سرمایه گذاران بورس
پتروشیمی ها در بورس ایران همواره از استقبال بی شائبه ای از سوی سهامداران برخوردارند بویژه شرکت هایی که چشم انداز روشنی از کسب سود سالیانه دارند و این موضوع می تواند به لحاظ بنیادی و تکنیکالی در معاملات بورسی از ارزنده بودن در مقایسه با دیگر گروه شرکت های بورسی مورد توجه قرار بگیرد. شرکت پلیمر آریا ساسول در ارائه گزارشات خود اعلام کرد که در سال مالی منتهی به اسفند 98 با افزایش 52 درصدی درآمد و رشد 58 درصدی بهای تمام شده، سود ناخالص 4137 میلیارد تومانی شناسایی کرده که این رقم 46 درصد بیشتر از مدت مشابه در سال 98 است.
همچنین فروش صادراتی آریا در سال 98 از نظر تناژی 5 درصد و از نظر درآمدی 45 درصد افزایش داشته است. در نتیجه آریا ساسول اولین شرکت با سهام ممتاز است که در بازار سرمایه ایران پذیرفته شده است. پیش از این امکان پذیرش شرکت ها در بازار سرمایه به عنوان سهام ممتاز مهیا نبود اما در سال گذشته این موضوع مجاز گردید و شرکت ها می توانند با ارائه درخواست به هیئت پذیرش سازمان بورس، بخشی از سهام شرکت را در قالب سهام ممتاز تعریف کرده و اساسنامه خود را با تعیین شرایط نزد سازمان ثبت کنند .
امیرحسین بحرینی مدیرعامل آریاساسول در نشست خبری عرضه اولیه سهام این شرکت در فرابورس، درباره سهام ممتاز شدن این شرکت اظهار داشت: برای عرضه اولیه سهام آریاساسول، با سختترین بازار مواجه بودیم چون ما یک کمپانی جوینت وینچر50-50 درصدی هستیم و برای حفظ حقوق سهامداران نهایت تلاشمان را کردیم و با تعامل مثبت مدیران ارشد بازار سرمایه تا ظرفیت عرضه سهام ممتاز ایجاد شد. در این زمینه نیز آمادگی داریم تا تجربیاتمان را به عنوان عرضه سهام ممتاز به سایر شرکتهای بازارسرمایه انتقال دهیم.
شرکت آریا ساسول دربین 100 شرکت برتر طی دو سال متوالی در رتبه اول حاشیه سود قرار گرفته است که قرار است سود 90 درصدی بین سهامداران خود تقسیم کند.
امیر حسین بحرینی در مورد اختصاص تقسیم سود 90 درصدی بین سهامداران گفت: برنامه آریا تقسیم سود 90 درصدی برای سال مالی 98 است و بر اساس پیشنهاد هیئت مدیره در صورتهای مالی منتهی به اسفند 98 نیز تقسیم سود 90 درصدی عنوان شده است.
بحرینی اظهار داشت: در سالهای ۹۶ ،۹۷ و ۹۸ از ظرفیتهایی که توسط برجام ایجاد شد استفاده کردیم و علاوه بر تعمیرات لازم، پروژه رفع گلوگاههای تولید و افزایش ۱۰ درصدی تولید اتیلن را به نتیجه رساندیم و آریا ساسول تا چندین سال آینده نیاز به تعمیرات اساسی ندارد و تجهیزات و فرایندهای این مجموعه بهروزرسانی شده است.
وی گفت: در صنعت پتروشیمی بسیار مهم است که بتوان به اندازه ظرفیت اسمی کار کرد و چهار سال است که ظرفیت تولید و فروش مجموعه آریا ساسول بالاتر از ظرفیت طراحیشده، بوده است. از این رو این شرکت از یک کسبوکار پایدار برخوردار است. پروژه احداث یک واحد عظیم تولید پلیاتیلن در دست اقدام است که میتواند زنجیره ارزش آریا ساسول را تکمیل کند و برای تامین نقدینگی این پروژه هم از افزایش سرمایه و هم از ظرفیت بازار پولی استفاده خواهیم کرد.
زمزمه های حضور این شرکت و عرضه سهام آن در بازار سرمایه ایران سنگینی سهام ارزنده گروه شرکت های پتروشیمی در بورس را بیشتر کرد به طوری که گواه این موضوع رکورد مشارکت سهامداران در خرید سهام این شرکت است.
آمار دریافتی یک سبدگردان در بورس مبین این امر است که در ابتدای اردیبهشت ماه 99 خالص جریان ورود و خروج پول حقیقی به بورس 25.099 میلیارد تومان بوده است اما در پایان روز معاملاتی 7 خرداد 99 خالص جریان ورود و خروج پول حقیقی به بورس 145 میلیارد بوده است که این آمار نشان می دهد نه تنها عرضه های اولیه در بورس از مزیت بسیار بالایی در بین سرمایه گذاران برخوردار است بلکه اگر شرکت پتروشیمی قرار است سهام خود را به عنوان عرضه اولیه در بورس ارائه دهد می تواند مورد توجه و اقبال سهامداران حقیقی هم قرار گیرد.
تاخیر در عرضه سهام آریا و قیمت گذاری اتان
از ماه ها قبل سهامداران حقیقی و حقوقی در انتظار خرید سهام شرکت آریا ساسول بودند، بویژه که این شرکت از آبان 98 در فرابورس، پذیرش و درج نماد شده و در اسفند 98 نیز اطلاعات آن در سامانه کدال ( سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران بورس) ارائه شده است.
افسانه اروجی مدیر بازار فرابورس ایران در زمینه دلیل تاخیر در عرضه سهام شرکت آریا ساسول اظهار می دارد: مدیران این شرکت تصمیم به تاخیر در عرضه اولیه سهام این شرکت گرفتند که تنها دلیل آن نیز تغییر در قیمت نفت و نهایی شدن قیمت اتان و تاثیرگذاری آن در روند بازار بود.
در این زمینه مدیرعامل شرکت پلیمر آریا ساسول نیز درباره علل به تعویق افتادن عرضه اولیه سهام این شرکت پلیمری گفت: نوسان شدید در قیمت تولیدات صنعت پتروشیمی به دلیل جهانی شدن ویروس کرونا و خاکستری شدن وضعیت بازار در سطح جهان سبب شد که در عرضه ۵ درصد از سهام آریا ساسول تعلل کنیم و تا به ثبات رسیدن قیمت منتظر بمانیم.
وی سپس با اشاره به وضعیت کنونی بازار گفت: اکنون با توجه به رفع محدودیتهای قرنطینه در چین -به عنوان بزرگترین مصرفکننده پلیاتیلن در جهان - بازار بر مدار صعودی قرار گرفته و چشمانداز مثبتی از آن دیده میشود.
مدیرعامل آریا ساسول گفت: فرمول قیمتگذاری اتان از قیمت پلیاتیلن و نفتا تبعیت میکند و این دو محصول در نوسان بودهاند. اما به هر حال، بحران پلیاتیلن و نفتا مشکلاتی را برای تمامی تولیدکنندگان در جهان ایجاد کرد.
وی در زمینه اعلام نرخ اتان از سوی وزارت نفت اظهار داشت: امیدواریم وزارت نفت در یکی دو ماه آینده نرخ اتان را اعلام کند. در مجموع چشمانداز شرکت بهویژه با افزایش نرخ تسعیر ارز و همچنین فروش و سودآوری مثبت و رو به افزایش است و سهامداران در این زمینه نگران نباشند.