اختصاصی "نفت ما"؛مردی که صنعت پتروشیمی او را فراموش نخواهد کرد؛
از همراهی با غدیر تا اعتلا در پارسیان
اشتراک گذاری :
پارسان در سال 2014 در بین پتروشیمیهای جهان رتبه 83 را داشته است. اما مدیریت به این میزان اکتفا نکرده و در سال 2017 این رتبه به 57 ارتقاء یافته است. با همین روال بود که پارسان سکان اصلی تولید محصولات استراتژیک کشور را به دست گرفت.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی " نفت ما " ،شرکت نفت و گاز پارسیان در سال 86 با نام "شرکت سرمایه گذاری توسعه الوند غدیر" و به صورت شرکت سهامی خاص در اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری تهران آغاز به کار کرد. در بهمن ماه 1389 این شرکت به "شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان" تغییر نام یافت. این تغییر نامها تا سال 90 ادامهدار بود تا اینکه با هدف توسعه فعالیتها، نام شرکت به "گروه گسترش نفت و گاز پارسیـان(سهامی عام)" تغییر یافت. نهایتا با پذیرش شرکت در بورس اوراق بهادار تهران، سهام این شرکت در بهمنماه 1390 در بورس تهران عرضه شد. حال 7 سال بعد از عرضه سهام این شرکت، مدیر عاملی که از غدیر تا پارسیان شاهد پا گرفتن و تغیر نام و عرضه سهام این شرکت معظم است، دوران بهبار نشستن زحمات خود و همکارانش را مشاهده میکند. "مرتضی عزیزی" برای کسانیکه در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی فعالیت دارند مردی نام آشنا و چه بسا فراموش نشدنی است.
وقتی از مهندس عزیزی در خصوص شرکت پارسیان سوال میشود، او در نهایت تواضع اینگونه پاسخ میدهد: "به لطف خدا در حال حاضر به عنوان بزرگترين هلدينگ غير دولتي پتروشيمي در سطح كشور در جهت اعتلاي صنعت نفت كشور گام بردارد." خبری از فخر و تکبر نیست. این در حالی است که گروه گسترش نفت و گاز پارسیان مالکیت سهام شرکتهای پتروشیمی پردیس، پتروشیمی زاگرس،پتروشیمی شیراز، پتروشیمی کرمانشاه، پتروشیمی تبریز، شرکت پالایش نفت تبریز، شرکت پالایش نفت شیراز، شرکت پالایش نفت بندرعباس را در اختیار دارد. این شرکت در روزهای نخستین، با اندک سرمایهای آغاز بهکار کرد. ولی تلاش مجموعه مدیریت در سال 96 به کرسی مینشیند؛ چرا که پارسیان در سال مالی 1395-1396 با درآمدی بالغ بر ١٨ هزار میلیارد تومان، به عنوان نهمین شرکت برتر ایران بر پایه میزان درآمد سالیانه شناخته میشد.
نماد شرکت در بازار بورس "پارسان" است که در طی 11 ماه اخیر در صورت سهامداری مناسب، سهامدارانش با سود 100 درصدی مواجه شدهاند که این نیز حکایت از اعتماد سهامدارانی دارد که به مدیریت مهندس عزیزی و همراهان او اعتماد داشتهاند. عزیزی که خود زمانی رییس هیات مدیره بورس انرژی بوده، میداند کوچکترین رخدادی چگونه ارزش سهام شرکتی را بالا و پایین میکند. به همین جهت در مدیریت پارسان، سود و ضرر سهامداران را همیشه مد نظر قرار داده است. رتبه شرکت در بازار بورس از لحاظ ارزشی 5 است و بالاتر از شرکتهای ارتباطات سیار، پالایش نفت بندرعباس، تاپیکو، پالایش نفت اصفهان و دهها شرکت معتبر دیگر قرار دارد.
در مدیریت این شرکت همین یک قلم کافی است که پارسان در سال 2014 در بین پتروشیمیهای جهان رتبه 83 را داشته است. اما مدیریت به این میزان اکتفا نکرده و در سال 2017 این رتبه به 57 ارتقاء یافته است. با همین روال بود که پارسان سکان اصلی تولید محصولات استراتژیک کشور را به دست گرفت؛ چراکه در حال حاضر 50 درصد از تولید متانول، 90 درصد اوره و همچنین مدیریت 25 درصد از ظرفیت پالایشگاه کشور در اختیار پارسان است. با توجه به وابستگی توان پالایشگاهی ایران و همچنین تولید اوره و متانول مورد نیاز به پارسان، اهمیت خطیر مدیریت این شرکت بیش از پیش آشکار میشود. ایجاد و تثبیت چنین کارنامهای در حالی صورت میگیرد که میانگین سنی بسیاری از کارمندان شرکت بین 30 تا 40 سال است و این یعنی بها دادن به نسل جوان. سایر دستگاهها و ارگانهای کشور میتواند از این تصمیم مرتضی عزیزی و گروه همیار او الگو بگیرند.
تنوع کشورهایی که از پارسان محصول وارد میکنند نیز شایان دقت است. عراق، ترکیه، مصر، امارات، افغانستان، پاکستان، هند، مالزی، آفریقای جنوبی، چین، نپال، کرهجنوبی، برزیل، مکزیک و برخی از کشورهای اروپایی و ... از جمله این کشورها هستند. با چنین صادراتی است که چرخ شرکت در سال 91 و در اوج تحریمها از حرکت باز نماند و سود 11412 میلیارد ریالی را به ارمغان آورد. در سال 93 و با جاگیر شدن دوات تدبیر و امید، این سود حدودا 100 درصد افزایش مییابد و به رقم 23944 میلیارد ریال میرسد. در حال حاضر و با وصف اینکه سال 97 هنوز به پایان نرسیده، سود این شرکت به 21986 میلیارد ریال رسیده است. سود سال 97 یکی از یادگارهایی است که عزیزی برای شرکت به جای میگذارد. چنین مدیریتی میتواند الگو برای سایر شرکتها باشد.
مرتضی عزیزی با زحمات فراوان خود، اسکلتبندی شرکتی را بنا نهاد که امروزه برای کشور میلیاردها تومان آوردهی ارزی دارد. امروز با تحریم نفت ایران، جایگاه و ارزش این خدمت دو چندان به چشم میآید. شرکتی که در آن جوانان این مرز و بوم فعالیت دارند و صدها ایرانی به واسطه آن امرار و معاش میکنند. این نتیجه اعتماد به تفکر ایرانی خدومی است که به واسطه وطنپرستیاش شرکتی با سرمایهای ناچیز به یک ابرشرکت با صادرات به چند ده کشور تبدیل شده است.