چندی پیش اخباری مبنی بر پا پس کشیدن توتال از طرح توسعه فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی منتشر شد؛ به این ترتیب که پاتریک پویان مدیر ارشد اجرایی شرکت توتال در مصاحبه با رادیو فرانسه گفت: «توتال به قانونهای بینالمللی احترام میگذارد،اگر تغییری در قراردادی که با ایران امضا کردیم به وجود بیاید، ما مجبور به اطاعت هستیم.» و رسانه های خارجی از جمله رویترز با استفاده از این خبر مدعی شدند که توتال تابع برنامههای دولت امریکاست.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی " نفت ما " ،اکنون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران این موضوع را تکذیب میکند و میگوید که بزودی توتال متنی منتشر می کند که در آن ضمن تکذیب این خبر از پیشرفت همکاریهایش با ایران خبر می دهد.
علی کاردراظهار کرد: متن خبر رویترز شرایط امریکا را اعلام کرده و با زیرکی خاصی رویکرد رئیس جمهوری امریکا را با کلمه (If) به گفتههای مدیر ارشد اجرایی توتال متصل کرده است. در حالی که این مقام شرکت توتال فقط گفته است که قرارداد توتال با ایران بر اساس نوع قراردادهای بینالمللی است و اصول بینالمللی در آن رعایت میشود.
وی ادامه داد: مدیر ارشد اجرایی توتال اصلاً چنین کلامی را به کار نبرده است که از مواضع امریکا تبعیت میکند. او در گفتوگو با ما این خبر را تکذیب کرد و در حال تهیه یک جواب مشترک هستیم که هنوز متن آن نهایی نشده است.
به گفته کاردر به نظر میرسد این رسانه اهداف خاصی را از انتشار این خبر دنبال میکرده است؛ وقتی متن اصلی را بررسی میکنیم آنچه در اصل خبر آمده به چشم نمیخورد. در نهایت این موضوع برداشت و شیطنت خبرنگار بوده است. معاون وزیر نفت افزود: توتال میگوید تابع قوانین بینالملل است. این موضوع با تحریم کردن ایران فرق دارد، البته ما فکر میکنیم بازگشت تحریمها براحتی رخ نخواهد داد. ممکن است که امریکا مواضعی بگیرد اما مفهوم آن بازگشت تحریمها نیست. این موضوع را شرکتهای نفتی جهان میدانند.کاردر بیان کرد: حتی اعضای تیم مذاکرهکننده شرکت توتال دو روز پیش به وزارت نفت آمدند و تأکید داشتند که میخواهیم ادامه بدهیم، البته مدل قراردادی ما هم هنوز کامل نیست و جای کار داریم. ما هنوز به نقطه مطلوب که آمادگی عقد قرارداد داشته باشیم نرسیدهایم. لذا مراحل مطابق برنامهریزی در حال طی شدن است و جای نگرانی نیست.
پتروپارس شریک ایرانی توتال
معاون وزیر نفت میگوید که توتال بشدت بر تصمیم خود مبنی بر توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی مصمم است و حتی سرمایهگذاری 15 میلیون دلاری در این میدان را مطابق با فاز اول قرارداد آغاز کرده است.البته حجم کل قرارداد حدود 4.2 میلیارد دلار است که در بخش اول 15 میلیون دلار هزینه دارد. در این باره کاردر تصریح کرد: این سرمایهگذاری برای کارهای فنی و مهندسی در حال انجام است و آنها برای توسعه این میدان مشاور گرفتهاند. شریک ایرانی آنها هم پتروپارس است.
4 شرکت در آخرین ایستگاههای مذاکره
استراتژی شرکت ملی نفت برای جذب سرمایهگذار خارجی برگزاری مناقصه است اما در مواردی که پیشنهاد سرمایهگذار خواسته ما را پاسخ میدهد و با آنکه برای سرمایهگذاری در یک طرح شرکتهای زیادی ابراز علاقه نکردهاند، شرایط فرق میکند. کاردر در این باره اظهار کرد: مذاکره با 4 شرکت در مرحله نهایی است. مرسک دانمارک برای توسعه لایه نفتی پارس جنوبی، لوک اویل روسیه برای اب تیموری و منصوری، وینترشال آلمان برای میادین کوچک در غرب کشور، توتال فرانسه برای فاز 11 پارس جنوبی از جمله قراردادهایی هستند که بزودی و بدون مناقصه بسته می شوند.
معاون وزیر نفت تأکید کرد: شاید میادینی که تقاضا برای آنها زیاد نبوده است و همینطور میادین مشترک را به مناقصه نبریم اما مطالعات فنی را انجام میدهیم و تا به بلوغ قراردادی نرسیدهایم آن را امضا نخواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه 29 شرکت خارجی در فهرست نهایی هستند، گفـت: اعلام مناقصه زودتر از انقضای سا لجاری است و احتمالاً نخستین مناقصه مربوط به میدان آزادگان است. در مجموع احتمال میرود که 2 قرارداد تا پایان سال عقد خواهد شد. به گفته کاردر گروه چینی از جمله اینپکس نیز در فهرست شرکتهایی است که ممکن است بدون مناقصه پیشنهاد فنی آنها پذیرفته شود.
منبع: روزنامه ایران