به گزارش نفت ما،با توقف اجرای طرح 45 میلیارد دلاری احداث خط لوله سوث استریم، روس ها که به دنبال راهی برای دور زدن اوکراین هستند، بر روی گزینه ترکیه به عنوان کشور مقصد خط لوله های جدید صادراتی خود، به توافق رسیده اند. به هر حال، سال هاست که اوکراین به عنوان مرکز ترانزیت گاز به اروپا شناخته شده و از گاز ارزان روس ها استفاده می نماید و در عین حال، وابستگی زیادی به عرضه گاز طبیعی پیدا کرده است.
شرکت گازپروم در تفاهم همکاری امضا شده خود با شرکت بوتاش ترکیه که در آخرین روزهای سال گذشته میلادی به امضا رسید، متعهد گردیده تا با احداث یک خط لوله از روسیه به ترکیه و از بستر دریای سیاه، از آن به عنوان جایگزین خط لوله سوث استریم که با رای اتحادیه اروپا، اجرای آن متوقف گردیده است، استفاده نماید. بدین ترتیب، این خط لوله از ظرفیت صادرات سالانه 63 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی برخوردار بوده و 14 میلیارد متر مکعب از گاز آن به مصرف داخلی ترک ها اختصاص خواهد یافت. این عدد دقیقا با حجم گازی است که در سال های گذشته توسط روسیه و از مسیر اوکراین به ترکیه صادر می گردید. حدود 50 میلیارد متر مکعب دیگر نیز روانه مرز ترکیه و یونان می شود. بر اساس اعلام مقامات شرکت گازپروم در این منطقه یک مرکز توزیع و ترانزیت گاز طبیعی احداث می گردد.
یک مقام مسئول در شرکت گازپروم اعلام نموده این طرح شامل محدودیت های ایجاد شده توسط اتحادیه اروپا نخواهد بود و به انعطاف پذیری بهتر روسیه در بازارهای صادراتی خواهد انجامید. به علاوه، مشتریان خط لوله سوث استریم نیز می توانند گاز طبیعی مورد نیاز خود را از این طرح جدید دریافت کنند.
ولادیمیر پوتین نیز اعلام نموده که ساخت خط لوله سوث استریم از مسیر دریای سیاه و کشور بلغارستان از دستور کار کشورش خارج شده و ترکیه، کشور جدید میزبان این خط لوله خواهد بود.
در عین حال، روسن پلونلیف رییس جمهور بلغارستان اعلام نموده که کشورش در توقف ساخت خط لوله سوث استریم، هیچ نقشی نداشته است. و اگرچه بلغارستان از ابتدا از حامیان احداث این خط لوله بوده است، اما با فشار اتحادیه اروپا در تابستان سال 2014 میلادی و به دلیل الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه، آنان توقف ساخت خط لوله سوث استریم در خاک کشورشان را اعلام نمودند.
در مقابل، ترک ها که از این شرایط جدید شادمان هستند، به سرعت در حال انجام مقدمات عملیاتی شدن این پروژه می باشند. ترکیه که تاکنون نتوانسته است به عضویت اتحادیه اروپا درآید، از شمول تحریم های این اتحادیه خارج بوده و می تواند از هم اکنون برای درآمدهای ترانزیت این گاز، برنامه ریزی نماید.
اگرچه طرفین اعلام نموده اند که جزییات توافق در آینده نزدیک مشخص خواهد شد، اما از هم اکنون ترک ها خواهان دریافت تخفیف 6 درصدی از روس ها شده اند.
به هر حال، موضع دور از انتظار اروپا و آمریکا در بحران اوکراین نشان داد که روسیه باید با مشکلات جدید اقتصادی نظیر سقوط شاخص بورس مسکو، فرار سرمایه و کاهش ارزش سهام شرکت های گازپروم و روسنفت نیز در کنار کسری بودجه شدید به دنبال سقوط قیمت نفت خام، رویارویی کند. روسیه که در دهه های اخیر، خود را به عنوان کشوری انرژی محور مطرح نموده، با سرسختی معتقد است که ضررهای به وجود آمده کنونی در مقایسه با دستاوردهای پدید آمده، کمتر بوده است. و اگرچه کشمکش روسیه و اوکراین بر سر شبه جزیره کریمه به عنوان عامل بر هم خوردن ثبات منطقه و ایجاد چالش ها و در عین حال فرصت هایی جدید ارزیابی می گردد، اما تاریخ در مورد برندگان و بازندگان آن، قضاوت خواهد نمود.