به گزارش نفت ما،نتیجه رای دادگاه بین المللی در خصوص شکایت گازی ترکیه از ایران تا ماه مه میلادی اعلام می شود.
ایران سالانه ١٠ میلیارد مترمکعب گاز می خرد و در ماه ژانویه سال ٢٠١٢ میلادی پس از آنکه تهران شکایت آنکارا را درباره بالا بودن قیمت نپذیرفت، به اتاق بین المللی بازرگانی در سوییس شکایت کرد.
ایران و ترکیه در سال ١٩٩٦ میلادی و در جریان سفر نجم الدین اربکان رییس جمهوری سابق ترکیه به تهران یک قرارداد گازی امضا کردند که این قرارداد نقش مهمی در توسعه و بهبود مناسبات دو کشور داشته است.
خبرگزاری رویترز در این راستا به نقل از وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد: اختلاف قیمت میان ترکیه و ایران درباره واردات گاز که به یک دادگاه بین المللی ارجاع داده شده است، شاید تا ماه مه آینده نهایی شود.
ترک ها از یکسو مدعی کم فروشی ایران در گاز ارسالی به ترکیه هستند و از سوی دیگر می گویند قیمت گاز ایران گران است و خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی هستند.
ترکیه ادعا می کند گاز صادراتی ایران به ترکیه گران است و باید قیمت آن کاهش یابد و بر این اساس آنها خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه شده اند. در صورت پذیرش کامل درخواست ترکیه، قیمت گاز صادراتی ایران به حدود 35 سنت در هر مترمکعب کاهش خواهد یافت.
همچنین استانبول پیش از این در خصوص کم فروشی گاز ایران به ترکیه نیز شکایت کرده بود که دادگاه در این پرونده به نفع ایران رای داده بود.
ایران و ترکیه در هشتم اوت سال 1996 میلادی قراردادی 25 ساله در خصوص تجارت گاز منعقد کردند. واردات گاز ترکیه از ایران در 10 دسامبر سال 2011 میلادی شروع شده و از آن تاریخ تاکنون این کشور نزدیک به 66 میلیارد مترمکعب گاز از ایران وارد کرده است.
ترکیه اعلام کرده است: قیمت هر ١٠٠٠ مترمکعب گاز وارداتی از ایران 490 دلار برای آنها تمام می شود در صورتی که واردات گاز از جمهوری آذربایجان به ازای هر هزار مترمکعب 335 دلار برایشان هزینه دارد و برای همین میزان گاز نیز به روسیه 425 دلار پرداخت می کنند.
براساس قرارداد ٢٥ ساله روزانه حدود ٣٠ میلیون مترمکعب گاز ایران به ترک ها فروخته شود.
مدت قرارداد ایران و ترکیه در سال 2026 میلادی پایان می یابد./ایرنا