کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

ریشه یابی سقوط 88 درصدی سودخالص در پتروشیمی تندگویان؛

نتیجه سوءمدیریت در زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس به بار نشست!

26 آذر 1403 ساعت 8:33

حاشیه سود عملیاتی پتروشیمی تندگویان در سال های اخیر روندی کاهشی به خود گرفته بطوری که در شش ماهه سال جاری این نسبت با افت 60 درصدی در حدود 9 درصد می باشد. 


به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "نفت ما"،درحالی پیش از این از پتروشیمی تندگویان بعنوان بازوی سودآوری هلدینگ خلیج فارس یاد می شد که این شرکت به دلیل ناکارآمدی در عرصه مدیریت مدتی است با سقوط سودآوری مواجه شده است.
افت تولید و نبود استراتژی ها صحیح مدیریتی دو فاکتور مهم در سقوط 88 درصدی سود خالص شگویاست.
همچنین واگذاری تحمیلی پتروشیمی صدف به این شرکت سبب بلعیدن نقدینگی و ایجاد اشکال در پروسه خرید مواد اولیه شده است.
باتوجه به روند تولید و فروش در سال جاری پیش بینی می شود سهامداران پتروشیمی تندگویان نباید در انتظار تقسیم سود باشند. 
 پتروشیمی تندگویان از زیر مجموعه های هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و تولید کننده اسید ترفتالیک خالص (PTA)است که به واسطه آن محصولاتی همچون پلی اتیلن ترفتالات (PET)، نخ (poy) و پنبه مصنوعی (STAPLE) نیز تولید می کند. ترکیب فروش محصولات به لحاظ وزن و مبلغ فروش به ترتیب شامل: 46 درصد پلی اتیلن ترفتالات، 45 درصد پنبه مصنوعی، 8 درصد نخ و حدود 1 درصد اسید ترفتالیک خالص می باشد.
 
 
رشد تولیدی در کار نبوده است
شگویا در سال مالی 1402 به میزان 28 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از فروش محصولات داشته است. اگرچه که به لحاظ عددی فروش در سال 1402 نسبت به سال قبل با رشد همراه شده است اما باید در نظر داشت که افزایش مبلغ فروش تنها به واسطه رشد نرخ های فروش بوده و رشد تولید در این موضوع سهیم نبوده است. حتی با بررسی اجمالی در می یابیم که مقدار تولید در سال 1402 نسبت به سال 1401 کاهش نیز داشته است. 
 
 
افت قابل توجه تولید شگویا در سال جاری
این کاهش تولید در شش ماهه سال 1403 نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل نیز به وضوح قابل مشاهده است. به طوری که در گرید بطری کاهش 7 درصدی، گرید الیاف 27 درصد و در نخ نیز کاهش 50 درصدی تولید را ثبت کرده است. حتی طبق گزارشات ماهانه نیز این نسبت های کاهش در آمارهای مهر و آبان نیز بر قرار بوده است.
 تداوم روند منفی حاشیه سود عملیاتی
در سوی دیگر با رشد نرخ های فروش، نرخ های مواد اولیه نیز به شدت رشد کرده که موجب شده تا از کیفیت سود شگویا کاسته شود. حاشیه سود عملیاتی شرکت در سال های اخیر روندی کاهشی به خود گرفته بطوری که در شش ماهه سال جاری این نسبت با افت 60 درصدی در حدود 9 درصد می باشد. 
 
گفتنی است که مبلغ فروش در نیمه امسال به 13.6 هزار میلیارد تومان رسیده است که این مبلغ نسبت به شش ماهه سال گذشته، افت حدود 10 درصدی نیز داشته و این شرایط در گزارشات 8 ماهه در مقایسه با مدت زمان مشابه از تداوم این وضعیت نابسامان حکایت دارد.
در طرف مقابل روند کاهشی نرخ فروش محصولات گرید بطری چنگی به دل نمیزند و حساسیت را در راستای مستمر بودن این وضعیت، بیشتر می کند. روند نرخ های فروش در طی ماه های سال 1403 کاهشی بوده و در حال حاضر اصلی ترین محصول پتروشیمی تندگویان در پایین ترین سطح قیمتی خود در حال معامله می باشد.
 
 
سقوط سنگین سود خالص در پتروشیمی تندگویان ناشی از سوء مدیریت است
در ادامه نگاهی به سود خالص شرکت داریم که در شش ماهه 1403 با کاهشی خیره کننده به حدود 500 میلیارد تمان رسیده است. در واقع می توان گفت با تحقق چنین سودی شگویا سقوط 88 درصدی را به ثبت رسانده است. از این رو می توان انتظار داشت که حاشیه سود خالص نیز اوضاع فاجعه باری داشته باشد که در نمودار زیر به تصویر در آمده است. 
 
 
احتمالا خبری از تقسیم سود در مجمع آتی شگویا نیست
در نتیجه اینکه مورد حیرت آور در عملکرد شرکت حاشیه سود خالص است که به 4 درصد رسیده است و این یعنی تا ادامه سال تندگویان نه حرفی برای گفتن دارد و سودی برای تقسیم میان سهامداران خود خواهد داشت. در بهترین حالت می توان تصور کرد که شرایط فعلی برای شش ماهه دوم سال نیز تکرار شود که این یعنی سود 1000 میلیارد تومانی که در انتهای سال شناسایی خواهد شد. با این حساب به هر سهم 40 تومان سود خواهد رسید که معلوم نیست چقدر از آن را می تواند در مجمع تقسیم کند. پس عملا در مجمع از سود نقدی خبری نخواهد بود.
واگذاری تحمیلی که جیب شگویا را خالی کرد
شرکت در پایان سال 1402 مبلغ 5،300 میلیارد تومان سود انباشته در ترازنامه خود نشان داده است و به دلیل طرح ها و پروژه های نیمه کاره سود تقسیمی در مجمع پارسال از محل سود انباشته نبوده است. طبق گزارش شش ماهه 1403 مبلغ سود انباشته به 1،400 میلیارد تومان رسیده و تا کنون هیچکدام از طرح ها به ویژه پتروشیمی صدف به بهره برداری نرسیده است. یعنی نه تنها عوایدی برای شگویا نداشته است بلکه جیب آن را نیز خالی کرده است.


کد مطلب: 169034

آدرس مطلب :
https://www.naftema.com/report/169034/نتیجه-سوءمدیریت-زیرمجموعه-هلدینگ-خلیج-فارس-بار-نشست

نفت ما
  https://www.naftema.com