به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "، استفاده از تجهیزات کم بازده به خصوص یخچال، فریزر، استفاده از چند یخچال، عدم توجه به خاموش کردن تجهیزات برقی در صورت عدم نیاز به آنها از جمله تلویزیون، لامپ اضافه و کولر، استفاده از کولر گازی در مناطق مرکزی و شمالی کشور، استفاده از یک انشعاب خانگی برای چند مکان، استفاده از انشعاب خانگی برای مصارف دیگر از جمله برق عمومی، چاه آب و ...،استفاده از تجهیزات خاص برای بیماران (البته برای بیماران خاص تسهیلاتی دیده شده است.) و استفاده از لامپ های پرمصرف میتواند سبب شود تا مشترک بیش از سقف الگوی مصرف استفاده کنند.
در کل نزدیک به ۳۵ درصد مصرف در تابستان و مناطق غیر گرم اختصاص به کولرهای آبی، ۲۷ درصد به یخچال و فریزر، ۲۰ درصد به تجهیزات صوتی و تصویری، ۵ درصد به روشنایی و مابقی به سایر تجهیزات از جمله جاروبرقی، ماشین لباسشویی، اتو، سشوار و.... اختصاص دارد.
تاثیر وسایل برقی غیراستاندارد بر مصرف برق یک خانوار
طبیعی است که استفاده از تجهیزات با بازدهی انرژی پایین میتواند سبب افزایش مصرف برق شود. در انتخاب و تهیه کالا خصوصا وسایل برقی توجه به مواردی چون شکل ظاهری، مدل، کارخانه سازنده و تکنولوژی ساخت، شرطهای لازم در انتخاب یک کالا محسوب میشوند اما توجه به نشان استاندارد و برچسب انرژی از شرطهای ضروری در انتخاب و تهیه وسایل برقی خانگی است. چون این علائم اطلاعات بسیار مفیدی را در زمینه ایمنی؛ بازدهی و میزان مصرف انرژی وسایل برقی با توجه به خدماتی که ارائه میدهند در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد. بهعنوان مثال یک کولر گازی با راندمان ۷.۵ بی تی یو به ازای هر وات دو برابر یک کولر گازی با راندمان ۱۵ بی تی یو به ازای هر وات مصرف برق دارد. یا یک یخچال با رده انرژی E دو برابر یک یخچال مشابه با رده انرژی A مصرف برق دارد.
تاثیر استفاده از کولر گازی در مصرف برق هر مشترک
استفاده از کولرهای گازی در مناطق مرکزی و شمال کشور سبب افزایش چشمگیر قیمت قبض برق خواهد شد. بهعنوان مثال اگر در شهر تهران یک کولر گازی ۲۴ هزار هر روز ۱۰ ساعت روشن باشد مصرف برق آن در ماه قریب ۶۶۰ کیلووات ساعت خواهد بود و با اضافه کردن مصرف برق سایر تجهیزات این رقم به ۸۶۰ کیلووات ساعت در ماه بالغ می شود.
بهای برق دو ماه یک مشترک که متوسط مصرف ماهیانه آن ۸۶۰ کیلووات ساعت است قریب یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. در صورت استفاده از کولر آبی و سایر تجهیزات معمول مصرف برق ماهیانه کمتر از ۳۰۰ کیلووات ساعت بوده که بهای برق دو ماه آن برابر ۵۴۰۰۰ تومان خواهد شد. بهعبارتی با افزایش ۲.۹ برابری مصرف، مبلغ برق ۲۲ برابر افزایش خواهد یافت.
میزان تعرفه برق بخش تجاری و تفاوت آن با تعرفه خانگی
نرخ برق مشترکین تجاری آمپری (غیر دیماندی) مشابه مشترکین خانگی به صورت پلکانی افزایشی بوده، اختلاف بهای برق مشترکین تجاری و خانگی آمپری در نرخ هر پله است. بهعنوان مثال یک مشترک تجاری با مصرف قریب ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه بهای برق قبض دوماه آن قریب ۱۸۰ هزار تومان است.
طبق اعلام وزارت نیرو، بخش سایر مصارف (تجاری) به دلیل تنوع زیاد در شغلهای این دسته از تجهیزات برقی متنوع استفاده میکنند. ولی عموماً فروشگاههای پروتین، سوپر مارکتها، بستنی فروشها و ... بدلیل استفاده از یخچال فریزرهای بزرگ دارای مصرف برق زیادی هستند. همچنین استفاده از کولر گازی و روشنایی زیاد در میوه فروشی ها سبب افزایش مصرف برق میشود.
راهکارهای کاهش مصرف مشترکان پرمصرف
مشترک با مصرف ۸۰۰ کیلووات ساعت در ماه مطمئناً از کولر گازی استفاده میکند هرچند عوامل جزیی دیگری نیز میتواند موجب این اتفاق شود. برای کاهش مصرف استفاده بهینه از کولر گازی و پنکه پیشنهاد میشود. یک مشترک با مصرف قدری بیشتر از ۳۰۰ کیلووات ساعت میتواند با جلوگیری از اتلاف انرژی در بخش روشنایی و صوتی تصویر و قدری استفاده کمتر از کولر آبی به مصرف کمتر از ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه دست یابد.
منبع: ایسنا