به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"
نفت ما "، هاشم اورعی با اشاره به ریشهیابی خاموشیهای اخیر در کشور اظهار داشت: در واقع هیچ اتفاق غیرمنتظره و غیرمترقبهای رخ نداده، تمام این شرایط از قبل مشخص بود، اگر شرایطی غیر از این داشتیم باید تعجب میکردیم. امروز کمبود برق به استخراج رمزارزها ربط داده شده در صورتی که آمارها این موضوع را تائید نمیکند در واقع پشت سر رمزارز مخفی میشوند.
وی افزود: طبق آمار 2 تا 2.5 درصد مصرف برق چه بصورت مجاز و چه غیرمجاز مربوط به رمزارز است، در حالی که طی 3-4 سال اخیر از یک طرف تقاضا بیشتر و از طرف دیگر عرضه کم شده است.
استاد دانشگاه صنعتیشریف تصریح کرد: امسال تقاضا به طور خاص افزایش پیدا کرده است زیرا در بهار بارندگی کم بود و پمپهای کشاورزی زودتر شروع به کار کرده و برق مصرف میکنند، مصرف رمزارز و گرمای هوا را هم داریم. هیچ کدام از اینها اتفاق عجیب و غریبی نیست و از قبل مشخص بود، پس تقاضا بالا رفته است.
وی تاکید کرد: اگر میخواستیم خاموشی نداشته باشیم باید متناسبا عرضه هم بالا برود اما نه تنها عرضه بالا نرفته و حتی ثابت نمانده بلکه کم شده است. مثلا امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 53 درصد آب پشت سدها کم شده، در نتیجه تولید نیروگاههای برقابی 4700 مگاوات به خاطر کمبود آب در پشت سدها تولید کم شده است. از طرف دیگر در زمانهایی مثل زمستان که مصرف زیاد نبود باید تعمیرات را انجام میدادیم تا نیروگاهها از اردیبهشت آماده رفتن به زیر بار کامل باشند، اما این اتفاق نیفتاده است.
اورعی گفت: اکنون ضعف مدیریت، کمبود بودجه و تحریم همه با هم جمع شدند و نتیجه این شد که به دلیل عدم تعمیرات به موقع 4 هزار مگاوت از ظرفیت تولید برق کاهش پیدا کرده، پس تقاضا بالا، عرضه کم و این مشکلات بوجود آمده است.
وی بیان داشت: سال گذشته کسری برق یعنی تفاوت بین بیشترین میزان تقاضا و حداکثر قابل تولید 5 هزار مگاوات بود، امسال به 10 هزار مگاوات رسید، حتی چند روز اخیر پیک تقاضا به حدود 60 هزار مگاوات رسیده بود. اگر خاموشی و قطعیها اعمال نمیشد، مصرف روی 65 هزار مگاوات و تولید بین 54 هزار تا 55 هزار مگاوات است، یعنی در کل 10 هزار مگاوات کسری برق داریم.
رئیس اتحادیه انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران خاطرنشان کرد: وقتی تا این اندازه روی نیروگاهها فشار وارد میکنیم، آن هم نیروگاههایی که تیمار نشدهاند، تعداد نیروگاههایی که از مدار خارج میشوند، افزایش مییابد و این ماجرای امروز و دیروز نیست، 10 سال است که این مسئله را داریم و برای حل آن نیز حداقل به 4 سال زمان نیاز داریم.
وی تمام برق در ادامه گفت: اکنون برق مصرفی کشور از نیروگاههای گازی و برقابی تامین میشود که فعلا نمیتوانیم روی نیروگاههای برقابی بعنوان تامینکننده حساب کنیم و حتی دیگر امکان توسعه آنها را هم نداریم، از سوی دیگر مشکل گاز داریم به طوری که امسال به کمبود گاز برخوردیم در نتیجه روش سنتی احداث نیروگاه گازی و برقابی باید کنار گذاشته شود چون در زمستان امکان تامین گاز و در تابستان کمبود آب داریم.
اورعی یادآور شد: در شرایط امروز تنها راه این است که نیروگاه تجدیدپذیر بسازیم، هرچند باید از 5 سال قبل به طور جدی یه این موضوع میپرداختیم. کشور ما به وفور به انرژی باد و خورشید دسترسی دارد، اگر طبق برنامههای توسعه پنجم و ششم و مصوبات بودجه عمل میکردیم، اکنون باید تاکنون 5 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر داشتیم در حالی که فقط 800 مگاوات داریم، تنها راه این است که مسیری که همه دنیا رفتهاند طی کنیم، یعنی عاقلانه فکر کنیم، روی تجدیدپذیر سرمایهگذاری کنیم که منابع اولیه آن نه آب و نه گاز است.
منبع: ایلنا