انتخابات آمریکا ، بالا و پایین شدن قیمت های جهانی ، کرونا و وضعیت کسب و کارها و عوامل موثر دیگر در بازارهای سرمایه ای ، قیمت ها را بالا و پایین می کند. این شرایط را چگونه می توان تحلیل کرد ؟با علی مصطفوی ، مدیر عامل جوان شرکت پتروشیمی شیخ بهایی در این زمینه ها به گفت و گو نشسته ایم که در ادامه میخوانید.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"نفت ما "، در هفته های اخیر شاهد افت چشمگیر قیمت ها در بازارهای سرمایه ای از جمله دلار ، سکه و طلا بودیم. این روند کاهشی نرخ ها هنوز ادامه دارد و حتی تاثیر آن به بازار بورس و خودرو نیز رسیده است. در این اوضاع چگونه حرکت کنیم تا به مقصد برسیم ؟
انتخابات آمریکا ، بالا و پایین شدن قیمت های جهانی ، کرونا و وضعیت کسب و کارها و عوامل موثر دیگر در بازارهای سرمایه ای ، قیمت ها را بالا و پایین می کند. این شرایط را چگونه می توان تحلیل کرد ؟ چرا برخی در همین شرایط با تیزبینی موفق به درآمدزایی شدند و برخی یک شبه دارایی هایشان را از دست دادند ؟
در این خصوص گفتگو با علی مصطفوی ، مدیر عامل شرکت پتروشیمی شیخ بهایی و یکی از مدیران جوان کشور را بخوانید.
این مدیر جوان کشورمان در پاسخ به دلیل کاهش قیمت ها در بازار سرمایه گفت : در ابتدا لازم است کمی نگاه عمیق تر به علوم اجتماعی داشته باشیم برای همین منظور لازم می دانم توضیحاتی را ابتدا برای بی نظمی ، نظم ، مقاومت و تعادل ارائه کنم. همه ما تعریف مشترکی از مفهوم بی نظمی داریم و این مفهوم را می فهمیم. کوه ها ، خطوط ساحل ، سیل ، حوادث طبیعی، مجموعه تفکرات ، مجموعه تصمیمات و هر آنچه می توان مشاهده کرد. اما در مورد نظم این موضوع حاکم نیست. نظم آن چیزی است که ما دوست داریم در آن بی نظمی ها آن را ببینیم. به تعداد نگاه انسان ها به موضوعی خاص، می توان نظم های متفاوتی را انتظار داشت. بهتر است بگوییم نظم چیزی است که ما دلمان می خواهد عناصر یک بی نظمی یا فراکتال را به یکدیگر متصل کند. این همان هدف یا منافعی خواهد بود که به دنبال آن هستیم ، (که البته در نگاه فلسفی موضوع نظم خلاصه می شود در پروردگار) نظم ها به همراه خود یک مقاومت ذاتی از طرف بقیه اجتماع را همراه دارند که در جوامع بشری از دیدگاه های مختلف نشات می گیرند. هر یک وزنی در آن بی نظمی دارند و این وزن ها در نقطه ای به تعادل می رسند و این نقطه تعادل هدف و مسیر نهایی خواهد بود که آن بی نظمی در حال گذر از آن است.
از سمت راست حرکت کنید
مصطفوی در ادامه گفت : برای توضیح بیشتر این مفاهیم در نظر بگیرید که در اتوبان در حال حرکت هستید و با ترافیک مواجه می شوید. گروهی از لاین سمت راست (کندرو) حرکت می کنند و گروهی از لاین سمت چپ(تندرو) . اگر از افرادی که از سمت چپ در زمان بار ترافیک حرکت می کنند علت را جویا شویم، علت این انتخاب را لاین سرعت می دانند. اما در زمان ترافیک سمت راست به دلیل وجود خروجی ها روان تر است. پدیده ترافیک یک بی نظمی است ، هر شخص از دید خود و با تحلیل خود یک لاین را انتخاب می کند.
وی در ادامه گفت : حال فرض کنید در تلویزیون برنامه ای تحلیلی بگذارند تا به مردم بفهمانند در زمان ترافیک سرعت لاین سمت راست بیشتر است و بدون شک برای آن هزاران دلیل هم بیان کنند ، فکر می کنید چه اتفاقی بیفتد؟ ساده است. شاهد یک مقاومت در بی نظمی خواهیم بود. مردم لاین سمت راست را انتخاب کرده و نقطه تعادل بی نظمی به سمتی خواهد رفت که سرعت لاین سمت چپ زیاد شود . پس در نگاه اول باید به این درک برسیم که با تحمیل نظم به بی نظمی ها شاهد عدم همسو شدن نقطه تعادل با اهدافمان خواهیم بود و در اصل معادله ما برعکس خواهد شد.
وی افزود : حال در همان اتوبان فرض کنید در قسمتی از مسیر با ایجاد موانع، لاین سمت راست را مسدود نماییم. این یعنی یک بی نظمی جدیدی را به بی نظمی موجود تحمیل کرده ایم. می توانیم سرعت تمام لاین ها را با هم بالانس کنیم ، از طرفی کنترل بی نظمی نیز از دستمان خارج نمی شود .
چرا اظهار نظرهای مسئولین نتیجه عکس می دهد ؟
مدیر عامل شرکت پتروشیمی شیخ بهایی در پاسخ به این سوال که آیا بحث اقتصادی هم با این تئوری قابل تبیین است ؟ گفت : بله دقیقا. حتی در تمام موضوعاتی که غیر قابل پیش بینی باشند همین است . تمامی افرادی که مسئولیتی تاثیر گذار در بحث اقتصادی کشور دارند می توانند با سخنرانی و بیان هدفی که واقعا برای کشور می تواند مفید باشد، نقطه تعادل اقتصاد و بازار سرمایه ای و بورس را به نحوی تغییر دهند که کنترل آن از دست خارج شود .
وی در ادامه گفت : بعضا مسئولین در زمان تصمیم به بیان موضوعات در ارتباط با فراکتال ها (بی نظمی ، برخال ) فکر می کنند. به فکر حل یک معادله ریاضی دارای جواب قطعی هستند. ولی شاهد هستیم که بیانات در عمل بعضا نتایجی عکس می دهند. نکته اینجا است که به عامل مقاومت فراکتال بی توجه هستند .
وی افزود : تنها عامل تغییر قابل کنترل نقطه تعادل فراکتال ها استفاده از تحمیل یک فراکتال جدید و مطالعه شده به فراکتال موجود است. ابزارهای این کار هم وجود دارد. چه برای شناخت فراکتال موجود و چه برای پیدا کردن فراکتال تحمیلی . الگوریتم های هوش مصنوعی با توجه به تنوع فراکتال ها به وجود آمده اند. ولی کدام یک از مسئولین ما برای تصمیم گیری و یا بررسی تاثیر سخنرانی خود قبل از بیان موضوعات از دانشمندان در این حوزه به منظور شبیه سازی تاثیرات کمک می خواهد ؟ تمامی مسئولین که به نحوی ناظر ، مجری ، قانون گذار در حوزه اقتصادی هستند باید بدانند هر اظهار نظرشان عاملی بر غیر قابل کنترل و پیش بینی شدن فراکتال مورد بررسی (بورس و بازارهای سرمایه ای ) خواهد شد .
مسئولین امنیتی و دفاعی هوشمندانه عمل کرده اند
مصطفوی تاکید کرد: مسئولین کشور در حوزه امنیتی و دفاعی بسیار هوشمندانه عمل کرده اند. از این تئوری خواسته یا ناخواسته به درستی استفاده کرده اند. برای مثال آمریکا ایران را تحریم کرده است و ایران و مردم کشورمان را از حقوق قانونی و اولیه منع کرده است. اگر ایران در پاسخ آمریکا را تحریم کند، چه تاثیری خواهد داشت ؟ اما بی نظمی ای که با تحریم ها ایجاد کرده را می توان با یک اقدام و فراکتال تحمیلی ساده پاسخ داد. آن بی نظمی بستن تنگه هرمز است. با بستن این تنگه کل نظام اقتصادی جهان بهم می ریزد و شرایط عوض می شود. چون شرایط جهانی را تغییر می دهد. این نشان می دهد مسئولین در حوزه بین المللی فراکتالی به نام اقتصاد جهانی و نفت و موقعیت ایران را به خوبی درک کرده اند و نسبت به آن شناخت دارند .
وی افزود : مثال بعدی برجام است. برجام یک فراکتال تحمیلی بسیار عالی برای شرایط کشور است. توانست در حال حاضر موجب تغییر نقطه تعادل اعتماد جهانی به آمریکا شود. حال آمریکا را در عرصه بین المللی ، تنها و منزوی می بینیم .
موارد مهم که می تواند وضعیت اقتصادی کشور را بهبود دهد
مصطفوی درباره عوامل تاثیرگذار بر شرایط اقتصادی گفت : همانطور که گفتم برای این مهم باید طبق قوانین فراکتال موارد زیر توسط مسئولین اجرا شود:
اول ؛ مسئولین در هر جایگاهی که هستند، بدانند نظراتشان بر بازار می تواند موثر باشد. نباید اظهار نظر مستقیم یا رهنمودی برای مردم داشته باشند. بلکه این کارشناسان غیر موثر در این حوزه هستند که باید به مردم رهنمود دهند و مردم را هدایت کنند. اگر دقت کنیم مثلا مسئولین کشور ژاپن و یا سوئیس یا سوئد روزانه خبرهای خوب و بد اقتصادی را کمتر به مردم می دهند . چون می دانند حتی خبر خوب می تواند نقطه تعادل فراکتال را در جهت عکس و به ضرر کشورشان جابجا کند و اقتصاد کشورشان را غیر قابل کنترل نماید .
دوم ؛ مسئولین موثر بر وضعیت اقتصادی می بایست تمام دغدغه خود را بر شناسایی فراکتال های تحمیلی که موجب بهبود نقطه بالانس موجود است بگذارند. به عنوان مثال یکی از فراکتال ها تحمیلی می تواند، ارتباط بلاکچین به استارت آپ ها باشد. قوانینی که شاید سه سال قبل باید اصلاح می شدند .
سوم؛ سرعت شناسایی و تصویب قوانین و اجرایی شدنشان در کشور بسیار پایین است. بعضا یک تکنولوژی می آید و دوران اوج خود را طی می کند. بسیاری از کشور ها از آن بهره می برند. وارد دوران مرگ و یا سکون خود که می شود ، ما هنوز در خم تصویب قوانین مربوطه به آن هستیم. مثال عینی آن همین بحث بلاک چین است .
چهارم ؛ شاهد سکوت صاحب نظران اقتصادی (که مسولیت حاکمیتی ندارند) در مورد شرایط بورس در شرایط کنونی هستیم. بالاخره این صاحب نظران هر کدام به قسمتی از فراکتال تاثیر خواهند گذاشت و در اصل کمک به قابل پیش بینی تر شدن و تسریع در انتخاب فراکتال های تحمیلی خواهند کرد.لذا به نظرم مسئولین اقتصادی باید تمام صاحب نظران حتی مخالفان خود را دعوت به اظهار نظر و هدایت مردم از نظر علمی نمایند .
پنجم ؛ مسئولین موثر بر بورس باید با اعمال قوانینی جلوی ورود افراد بدون دانش و شناخت نسبت به این بازار را بگیرند . این موضوع هم خیلی ساده است. الزام به گذراندن دوره ای جهت آموزش و صدور گواهی جهت امکان ثبت نام در بورس .
مدل های مرسوم در بازار چرا جواب نمی دهد ؟ / بازندگان و برندگان بازار سرمایه چه کسانی هستند ؟
مدیر عامل شرکت پتروشیمی شیخ بهایی در پاسخ به عدم تاثیر مدل های مرسوم بیان کرد : چون بورس بر پایه فراکتال بنا شده است. چیزی که در حوزه استخراج ارزهای مجازی هم دیده می شود برای مثال وقتی همه انتظار افزایش قیمت بیت کوین به بالای 20 هزار دلار را داشتند ، تا 8 هزار دلار سقوط کرد.
وی تاکید کرد : با شناخت بی نظمی می توانیم به عوامل تاثیرگذار بر آن دست پیدا کنیم. می توانیم پیش بینی کنیم که دارایی های خود را در جای درست و یا سهام درست سرمایه گذاری کنیم. می توانیم بدانیم کجا و کی وقت و زمان فروش و خرید است . این نیازمند استفاده از الگوریتم های هوشمند است که مردم باید بدانند که سهامداران بزرگ بازار سرمایه ای ایران تماما دارای تیم های حرفه ای و مدل ساز در این زمینه هستند. گروه های فاقد این تحلیل های پیشرفته بدون شک بازندگان همیشگی بازارهای سرمایه ای خواهند بود .
مصطفوی افزود : مسئولین به دنبال باید ها و کنترل بازار هستند که باعث بی نظمی بیشتر در بازارها می شود .چون مستقیما بر آن تاثیر می گذارند. مسئولین باید در نظر داشته باشند که با هر اظهار نظر و ایجاد نظم ، یک مقاومتی در بازار بوجود می آورند. این مقاومت است که باعث غیر پیش بینی شدن بازار می شود. همین عدم توان پیش بینی، موجب عدم اطمینان مردم به بازار و در ادامه موجب دلسرد شدن مردم می شود.
این فرصت ها را ببینیم
مصطفوی در پاسخ به این که آیا فرصتی برای جوان وجود دارد ؟ بیان کرد : بله . مثال عینی و بسیار کمک کننده آن به کشور ، ارزهای رمز پایه یا همان کریپتوکارنسی ها هستند . ایران می تواند در این حوزه به طور تخصصی ورود کند و در این زمینه رشد کند. اگر تحریم ها اجازه جذب پول به ما نمی دهد اما می توان با کریپتوکارنسی یا استخراج ارزهای مجازی به نتیجه های مطلوبی دست یافت. زیرا همین کریپتوکارنسی خود یک فراکتال است که برای برهم زدن نقطه تعادل نظارت بر جابجایی های مالی در دنیا و خارج از کنترل دولت ها ایجاد شده است.
وی در ادامه گفت : این موضوع در حال حاضر با اهداف کلی ما و شرایط تحریمی کشور ما همخوانی بسیاری دارد. جابه جایی مالی همیشه بر پایه نظام بانکی و بین بانکی بوده است. اما نظام جدید بر پایه کریپتو کارنسی ها است. ایران باید در این زمینه حرف برای گفتن داشته باشد حتی اگر میزان جابه جایی ها کم باشد. شرکت هایی که در زمینه پول های مجازی فعالیت داشتند ، می توانستند با عرضه پول ها و ارزهایی چون توکن و کوین در صرافی های بین المللی و خرید و فروش اقدام به جذب سرمایه های بین مللی کنند. یک راه جذب ارز به کشور این است. این راه در حال حاضر در کشور به دلیل عدم آموزش کافی و دلایل دیگر بسته است. زیر ساخت های این حوزه برغم وعده های وزیر محترم ارتباطات هنوز آماده نیست. برای ایجاد توکن ها (مثلا بر پایه استاندارد ERC20) نیاز به پشتوانه است. جهت جلب اطمینان بین المللی که تولید کنندگان می توانند محصولاتشان را پشتوانه این توکن ها و کوین ها کنند ، کارگروه های تخصصی و پویا در مجلس برای این مهم نیز دیده نمی شود .
مردم را نمی توان به سمت خاصی هدایت کرد / این بازار را امتحان کنید
این مدیر جوان کشورمان درباره تقویت بازار سرمایه گفت : مردم را نمی توان به سمت خاصی با تحمیل یک نظم هدایت کرد. زیرا با مقاومت همراه است . تنها راه تغییر دادن نقطه بالانس کنونی موجود در بورس ، این است که بازار جدیدی برای مردم در کنار بورس و یا درون بورس ایجاد کنیم. این همان تحمیل یک بی نظمی جدید به نظمی موجود است که بتوانند برغم بازارهای موجود ، به بازار دیگری نیز اعتماد کنند. ارائه نفت در بورس می توانست خیلی کمک کند. چون دارای یک بی نظمی به بزرگی خود بورس بود. ولی از بازارهای جدید همچون ظرفیت بلاک چین نباید غافل شد .
وی در لزوم حمایت از جوانان نابغه بیان کرد : جوانان نابغه ای در کشور وجود دارند که با پشتوانه لازم به این نوابغ می توانیم بازار ایران را نجات دهیم. جوانانی که منتظر یک پشتوانه هستند که بتوانند در جوامع بین المللی حاضر شوند. این جوانان با نوشتن توکن و کوین بدون درگیر کردن بانک ها می توانند به داخل کشور ارز جذب کنند. اگر به دنبال درآمد بین المللی و شکوفایی کشور هستیم ، این بازار را هم امتحان کنیم.
باید به سرعت پیش برویم
وی تاکید کرد : کشور نسبت به جوامع بین المللی بسیار کند حرکت می کند. متخصصان ، اقتصاددانان ، مشاوران و مدیران استفاده می شوند ، اما با پیشرفت جوامع بشری برغم وجود تحریم ها باید چند برابر با سرعت بیشتری نسبت به دیگران حرکت کنیم. تا راه های جدید را کشف کنیم و مشکلات را حل کنیم. ایران در حال حاضر در موقعیت عادی قرار ندارد. تحریم است. مسیرها بسته شده است. مسئولین اقتصادی و مدیران بلند مرتبه کشور باید بسیار پویاتر عمل کنند. سه سال است که در اخذ مجوز برای استخراج ارزهای مجازی ما مشکل داریم. هنوز تکلیف قوانین ایجاد توکن ها و کوین در ابهام می باشد. وزارت خانه های صمت و ارتباطات و نیرو به تفاهم نمی رسند. در صورتی که حداکثر نهایی سازی ساختار باید یک ماه بیشتر به طول نینجامد.
بزرگترین لطف به مردم این است که به آنها بگوییم بدون آگاهی وارد نشوید
وی به مردم توصیه کرد: افرادی که می خواهند وارد بازارهای مختلف سرمایه شوند ، باید بازار سرمایه را به خوبی بشناسند. از عناصر این بازارها مطلع باشند. تاثیر اظهار نظرهای مسئولین را بر این بازارها بدانند. بدانند که کتاب ها و روش های تکنیکال بر پایه نظم است. نباید از روش های متداول منتظر جواب مثبت بود. مدل های کنونی در جهان تماما بر پایه الگوریتم های هوشمند هستند که حتی همین الگوریتم ها نیز خود در شرایط تجربه نشده به درستی توان مدل کردن را ندارند. ولی خود اصلاح کننده بوده و بسیار قابل اعتماد تر از مدل های بر پایه نظم عمل می کنند .
مصطفوی در ادامه تاکید کرد: مردم زمانی که می خواهند وارد بازار شوند، بایستی عوامل موثری چون مسئولین تاثیر گذار ، شرکت های بزرگ سرمایه ، اطلاع از تاریخچه شرکت های بزرگ سرمایه گذار ، ... را ارزیابی کنند. در بازار مسکن و خودرو هم همینطور. باید با دید کامل تری وارد بازار شوند. بهتر است برای ورود به بازار های سرمایه دوره های آموزشی اجباری شود.
وی در ادامه گفت : مردم عوامل بازار طلا مثل قیمت جهانی ، تاثیرات قیمت جهانی نفت و انتخابات و ... را هم در نظر داشته باشند و تنها به یک مولفه توجه نکنند. بازار را به خوبی بشناسند. رسانه ها این فرهنگ را ایجاد کنند که مردم بدون آگاهی وارد بازاها نشوند . این بزرگترین لطف به مردم است . مسئولین کم تر حرف بزنند و بیشتر عمل کنند. اگرچه حرفشان از سر لطف و دلسوزی باشد، نتیجه ای عکس طبق نظریه فراکتال خواهد داد .
مدیر عامل شرکت پتروشیمی شیخ بهایی در توضیحی بیان کرد : دلیلی ندارد بانک مرکزی اگر می خواهد ارزش پول ملی را بالا ببرد آن را بیان کند. که این اظهار نظر بر برخی از بازارها تاثیر مثبت و برخی از بازارها تاثیر منفی بگذارد. به جای بیان اهداف و استراتژی ها باید به بیان نتایج که همان وضعیت کنونی نقاط تعادل نسبت به نقاط تعادل پیشین است بسنده شود . این مسئولین با اظهار نظرهایی که دوست دارند باشد و آرزو می کنند، نظم هایی را در جاهایی که مقاومت می بینند ایجاد می کنند. مسئولین کشورهایی که ثبات مالی دارند، به ندرت درباره موضوعات مالی نظر می دهند. قرار نیست تمام سیاست های اقتصادی را مردم بدانند زیرا دانستن برخی حقایق عامل غیر قابل پیش بینی شدن فراکتال ها است.
تاثیر تفاوت دیدگاه دولت و مجلس بر زندگی مردم
این مدیر جوان کشورمان در ادامه افزود : ما نباید در شرایط حساس کنونی بدون شناخت کامل از عوامل موثر و نقاط تعادل و فراکتال های موجود دست به کاری بزنیم. برای این کار مسئولین از دانشمندان و صاحبنظران حوزه مدل سازی هوش مصنوعی می توانند بسیار کمک بگیرند. مردم نیز حداقل به فراکتال و یا بازاری که مسئولین بسیار زیاد راجع به آن اظهار نظر می کنند، ورود نکنند. چون این فراکتال به هیچ وجه قابل پیش بینی نخواهد بود .
وی در آخر افزود : موضوع دیگر تفاوت دیدگاه هاست که سیاسی است. دولت می خواهد کاری انجام دهد ، مجلس مخالفت می کند. مجلس می خواهد تغییری ایجاد کند دولت مخالفت می کند. ضرر این تفاوت دیدگاه ها را مردم می بینند و بی نظمی ها را غیرقابل پیش بینی تر می کند. هر دو قوه با انتخاب مستقیم مردم انتخاب شده اند و انتخابات تمام شده است. جایگاه ها محلی برای زور آزمایی نیست و مردم انتظار بسیار بالاتری دارند. در آخر امیدوارم فضای سیاسی کشور کمی بهبود پیدا کند و شک ندارم آرامش در این فضا موجب بهبودی بسیاری از معضلات اقتصادی خواهد شد
منبع: رکنا