به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی"
نفت ما "، با فرا رسیدن فصل سرما استفاده از وسایل گرمایشی و سوخت گاز افزایش پیدا می کنند و به دنبال آن متاسفانه خبرهای تلخی از جانباختن افراد بر اثر گاز گرفتگی و خفگی با مونوکسید کربن به گوش می رسد، در این راستا جمعیت هلال احمر برای مقابله با آن راهکارهایی را توصیه کرده است.
در ابتدا نیاز است، برای حفظ ایمنی خود و اعضای خانواده برای نصب وسایل گازسوز از كارشناسان فنی استفاده كنید و هرسال قبل از استفاده از بخاری از باز بودن مسیر دودكش مطمئن شوید؛ همچنین از نصب آبگرمكن و بخاری گازی در مکانهایی كه در آن هوا جريان ندارد خودداری کنید.
لازم به ذکر است که باید از از نصب هرگونه وسيله گازسوز در حمام خودداری کنید و روی دودکشها در پشتبام کلاهک استاندارد H نصب کنید.
بهمنظور حفظ ایمنی خود و اعضای خانواده قبل از نصب و روشن کردن بخاری، مکش مناسب دودکشها را با قرار دادن شعله آتش (شعله کبریت یا شمع) روبروی لوله دودکش بررسی کنید؛ درصورتیکه دودکش بخاری درستکار کند باید شعله آتش را به سمت خود بکشاند، در غیر این صورت قبل از استفاده و روشن کردن بخاری راه دودکش را بازکنید.
به یاد داشته باشید سرد بودن لوله بخاری در داخل ساختمان پس از روشن کردن بخاری، نشانه عدم تخلیه محصولات ناشی از سوختن مانند گاز مونوکسید کربن است و افراد حاضر در محل، در معرض خطر گازگرفتگی قرار دارند؛ لازم است فوراً به بررسی و رفع علت آن اقدام کنید و در صورت امکان از سیستمهای آشکارساز و هشداردهنده نشت گاز مونوکسید کربن که دارای «تأییدیه یا نشان استاندارد» هستند استفاده کنید.
در فصل سرما از پوشاندن تمام درزهای درب، پنجرهها و دریچههای تأمین هوای تازه، به بهانه گرمترشدن خانه خودداری کنید و هرگاه در زمان روشن بودن و استفاده از وسایل گازسوز (بخاری، آبگرمکن، شومینه، پکیج، اجاقگاز و حتی موتورخانه مرکزی) احساس سنگینی هوا و سردرد و سرگیجه کردید سریعاً در یا پنجرهها را بازکنید، از محیط خارج شوید و در صورت لزوم با اورژانس تماس بگیرید. پس از تعویض هوا به بررسی و چک وسایل گازسوز و سیستم گاز منزل اقدام کنید.
توجه داشته باشید که دریچههای کولر منبع تأمین هوا هنگام استفاده از بخاری نیستند لذا آنها را ببندید، این دریچهها به علت قطر و ارتفاع بالاتر نسبت به دودکشهای ناایمن، مکش قوی دارند و چنانچه منافذ ورود هوا به خانه بسته باشد، میتواند عملکرد دودکشها را مختل کرده و باعث «پدیده مرگبار مکش معکوس دودکشها» و سرد ماندن لوله بخاری شود.
برای اطمینان از باز بودن راه دودکش وسیله گازسوز میتوانید وزنهای نسبتاً سنگین با حجم کوچک را به یک طناب (با نخ مناسب) بلند وصل کنید و از دهانه خروجی دودکش واقع در پشتبام آن را به طبقات پایین هدایت کنید. در صورت مشاهده وزنه در داخل دودکش آپارتمان راه آن باز است و در غیر این صورت فوراً قبل از استفاده و روشن کردن وسیله گازسوز راه دودکش را بازکنید.
قبل از روشن کردن و استفاده از وسایل گازسوز بهوسیله کف صابون از عدم نشتی گاز در اتصالات و محل بستها اطمینان حاصل کنید و بههیچوجه از کبریت یا هرگونه شعله دیگری برای این منظور استفاده نکنید.
هر وسيله گازسوز در منزل بايد دارای يك دودكش استاندارد و مجزا و مجهز به كلاهك باشد، همواره محل اتصال دودكش به وسايل گازسوز را بررسی و از استحکام و ثبات آنها اطمينان حاصل کنید و از شلنگ گاز استاندارد برای وسایل گازسوز استفاده کنید که داری طول استاندارد باشد، نباید خیلی بلند و یا کوتاه باشد. حداکثر طول شلنگ گاز برای وسایل گازسوز ۱۲۰ سانتیمتر است.
بهمنظور حفظ ایمنی خود و اعضای خانواده از قرار دادن انتهای لوله بخاری در ظرف آب خودداری کنید که این عمل موجب عدم خروج دود و گازهای سمی می شود و مرگآفرین خواهد بود، لوله دودكش بايد بهطور كامل به خارج از خانه و در هوای آزاد هدايت شود تا دود حاصل از احتراق وسيله گازسوز را بهکلی از محل دور کند همچنین توجه داشته باشید بههیچعنوان خروجی دودکش در كنار كولر و يا زير پنجره نباشد، چراکه گازهای سمی وارد فضای خانه میشود.