به گزارش آژانس رویدادهای مهم نفت و انرژی "
نفت ما " ، اتحادیه اروپا امروز (دوشنبه) سازوکار اعمال تحریم ترکیه را بر سر حفاری غیرمجاز این کشور برای اکتشاف گاز طبیعی در آبهای ساحلی جزیره قبرس در دریای مدیترانه رونمایی کرد.
وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا با تصویب این سازوکار، تحریم افراد یا نهادهای مسوول یا دخیل در فعالیت های غیرمجاز حفاری هیدروکربن ها را امکان پذیر ساخته اند.
هر چند این نهاد هنوز هیچ شرکت یا مقام ترکیه را هدف این تحریم ها قرار نداده و کشورهای عضو این نهاد می توانند نام افراد و نهادهایی را که به نظرشان در این فعالیت ها مشارکت دارند و باید در این فهرست گنجانده شود، به آن بیافزایند.
این تحریم ها شامل ممنوعیت سفر و انسداد دارایی افراد و نهادها مانند شرکت ها و سازمان های ترکیه می شود و شهروندان و شرکت های تابع اتحادیه اروپا نیز ار تامین منابع مالی برای آنها منع خواهند شد.
ترکیه، قبرس را به عنوان کشور به رسمیت نمی شناسد و اقدامات خود را در چارچوب حفاظت از منافع خود و ترک های قبرس ساکن شمال این جزیره تقسیم شده، در حوزه انرژی توجیه می کند.
ذخایر گاز طبیعی میدانهای نفت و گاز دریای مدیترانه که در سال ۲۰۰۹ کشف شد و بالغ بر ۲۵ تریلیون فوت مکعب ارزیابی می شود، برای کشورهایی مانند قبرس و لبنان که فاقد درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز هستند، نوید بخش درآمدهای سرشاری است.
اکتشاف ذخایر بزرگ گاز در شرق مدیترانه و در حوزه های لبنان، سوریه، فلسطین اشغالی، ترکیه و قبرس میتواند آنان را از وارد کننده انرژی به صادر کننده آن تبدیل کند، اما تداخل میدانهای گازی در عمق آبهای منطقه و نیز اختلافات سیاسی و مسائل حل نشده میان ترکیه و قبرس و همچنین لبنان و رژیم صهیونیستی مانند ترسیم نشدن مرزهای آبی و نامشروع بودن این رژیم، چه بسا کشمکش آنان را بر سر ثروت های گازی نهفته در عمق آبهای مدیترانه افزایش دهد.
اکتشاف و حفاری میدان های گازی شرق مدیترانه در سال های اخیر اهمیت زیادی بخصوص برای قبرس پیدا کرده که قصد دارد به بازیگر اصلی انرژی در این حوزه تبدیل شود.
قبرس به عنوان عضو اتحادیه اروپا، اخیرا ترکیه را متهم کرده که با اعزام کشتی ها حفاری جدید به آب های منطقه ای این جزیره، اوضاع را متشنج کرده، اما ترکیه مدعی شده که این کشتی ها در آب های این کشور استقرار یافته اند.
دولت قبرس تلاش جدید ترکیه را برای عملیات حفاری غیرقانونی در جنوب غرب این جزیره محکوم کرده و آن را نقض پیاپی حق حاکمیت قبرس در دریای مدیترانه دانسته است.
نیکوزیا اعلام کرده که آنکارا با وجود آگاهی از واگذاری عملیات حفاری در بخش شماره هفت اقتصادی آب های قبرس در سپتامبر گذشته (شهریور - مهر) به شرکت های «توتال فرانسه» و «انی» ایتالیا، کشتی حفاری ترکیه را به این نقطه فرستاده است.
جزیره قبرس به بخش های یونانی نشین و ترک نشین تقسیم شده که بخش ترک نشین شمال قبرس در سال ۱۹۷۴ در واکنش به ناآرامی ها در این جزیره میان یونان تبارها و ترک تبارها، به اشغال نیروهای ترکیه درآمده، هر چند نهادهای بین المللی این اقدام آنکارا را به رسمیت نشناخته اند.
بخش یونانی نشین قبرس عضو اتحادیه اروپا است.
در سال ۲۰۱۴ برخی اخبار جدی در مورد اکتشافات گاز توسط رژیم صهیونیستی در بخش یونانی نشین یا قبرس جنوبی مطرح شد.
به گفته برخی منابع خبری، رژیم صهیونیستی قصد دارد با احاطه بر فن و دانش اکتشاف گازی و همچنین تسلط سیاسی و اقتصادی بر قبرس جنوبی، استراتژی خاصی برای منابع انرژی شرق مدیترانه طراحی کند.
منبع: ایرنا