پیشرفت فیزیکی 22.30 درصدی پروژه پتروشیمی ابن سینای اندیشمک
رحیم محمدی مهر، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در گفت و گو با
نفت ما در خصوص آخرین وضعیت و کم وکیف پیشرفت پروژه در بخشهای E ، P و C اظهار داشت: موافقت اصولی پتروشیمی ابن سینای اندیشمک در سال ۱۳۹۸ از هیات وزیران اخذ شد که یک واحد تولید اتیلن اکساید به همراه مجموعه ای از واحدهای پایین دستی مانند اتوکسیلات، گلایکول اتر و اتانول آمین در دست احداث قرار گیرد.
محمدی مهر با اشاره به اینکه بعد از اخذ لایسنس واحد اتیلن اکساید، قرارداد EPCC منعقد گردید، افزود: عملاً از اردیبهشت 1402 با اولین پیش پرداخت، توانستیم قرارداد را موثرکنیم. لذا از اردیبهشت سال گذشته با تجهیز کارگاه و آغازفعالیتها در بخشهای EPC تاکنون 22.30 درصد پیشرفت فیزیکی داشته ایم. همچنین تاکنون نزدیک به ۱۳۸ میلیون یورو برای خرید تجهیزات سفارش گذاری انجام شده است، از جمله اقداماتی که در بخش P صورت گرفته است، عقد قرارداد خرید ۴تجهیز Mandatory (که تجهیزات کلیدی شرکت می باشند) با یک شرکت معتبر چینی به مبلغ ۳۱ میلیون یورو بوده که این قرارداد در مرحله مهندسی بوده و مطابق با یک برنامه زمانی۲۰ ماهه تحویل خواهند شد. در بخش C خوشبختانه نزدیک به 9.25 درصد پیشرفت داریم و در حال حاضر عملیات ساخت و نصب مخازن، پایپ رک ها، کولینگ تاور، درام فیلینگ و ... در حال انجام می باشند.
70 درصد تجهیزات پتروشیمی ابن سینای اندیشمک ساخت داخل است
مدیرعامل پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در مورد اینکه چند درصد از تجهیزات مورد استفاده در پروژه ساخت داخل است، اعلام کرد: ما تجربه مشابه واحد تولید اتیلن اکساید را در کشور داریم، هر چند که لایسنس ما مقداری خاص است، ولی با توجه به تجربه چندین ساله که در واحد تولید اتیلن اکساید به دست آمده، بالطبع یکسری از شرکتها توانایی ساخت بعضی تجهیزات را فارغ از آن دسته تجهیزات تکنولوژیک، دارا بوده و این شرکت ها شناسایی شده اند. با برنامهریزی انجام شده از سوی کارفرما و مدیریت طرح (MC) پروژه یعنی شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی (PIDMCO) و با مشارکت شرکت های مهندسین مشاور چگالش و مهندسی توسعه پترو سازه مبین، این طرح در حال اجرا می باشد و لازم به ذکر است که بالغ بر ۷۰ درصد کل تجهیزات مورد استفاده در پروژه، ارجاع به سازندگان داخلی خواهد بود که اسناد و مدارک مرتبط را به وزارت صمت ارائه شده است. خوشبختانه با خیلی از شرکتهای داخلی انعقاد قرارداد صورت گرفته است که کار ساخت تجهیزاتی نظیر: کمپرسورها، مخازن کروی و استوانه ای، پمپهای آتش نشانی و فرآیندی، مبدل ها، برج های فرآیندی، مخازن تحت فشار، بویلرها، کولینگ تاور و ... را آغاز کرده اند و امید است که با بهترین کیفیت به کار گرفته شوند.
مدیرعامل و نایب رئیس هیات مدیره پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در خصوص سفارش گذاری تجهیزات با دوره ساخت طولانی مدت (Long Lead Time) تصریح کرد: ما چند مورد تجیهز خاص با این ویژگی داریم که سفارش گذاری شده و پیش پرداختش را هم انجام داده ایم که در مرحله مهندسی قرار دارد و طبق برنامه زمانبندی تا ۲۰ ماه دیگر این تجهیزات وارد مجتمع خواهد شد.
محمدی مهر در مورد تجهیزات خاصی که از خارج کشور تامین می شود گفت: چهار تجهیز خاص پروژه شامل: OMS، یک مبدل حرارتی خاص و راکتورهای تولید اتیلن اکساید و اتیلن گلایکول که الزاما باید توسط سازندگان دارای لایسنس معتبر ساخته شود، از خارج کشور تامین خواهد شد.
مدیرعامل پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در مورد تامین کاتالیست این مجتمع در حال ساخت عنوان کرد: کاتالیست مورد نیاز طرح کاتالیستی است که قبلا در واحدهای مشابه استفاده شده، و ما درمجتمع مان سعی داریم از شرکتهایی که تجربه تامین کاتالیست واحد تولید اتیلن اکساید را دارند، استفاده کنیم. لذا تامین کاتالیست را از طریق شرکتهای چینی و اروپایی که شناسایی کرده ایم و قابل تامین می باشد و مقدمات کار و مذاکرات انجام شده و دغدغهای در تامین کاتالیست واحد تولیداتیلن اکساید EO نداریم.
محمدی مهر در خصوص نحوه تامین سرویس های جانبی مورد نیاز مجتمع پتروشیمی ابن سینای اندیشمک اعلام کرد: به دلیل اینکه پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در مکانی است که یوتیلیتی متمرکز مشابه مناطق ویژه اقتصادی انرژی پارس و ماهشهرندارد، طبیعتا ما باید یک واحد یوتیلیتی مستقل هم احداث میکردیم. به همین دلیل شرکت پتروشیمی ابن سینای اندیمشک یک واحد یوتیلیتی را به همراه واحد تصفیه آب و پساب در دست احداث دارد.
لذا واحد یوتیلیتی و واحدهای فرآیندی مجتمع در زمینی به وسعت ۹۰ هکتار واقع شده است و جهت توسعه و افزایش تولیدات در آینده ای نزدیک ۵۰ هکتار دیگر به آن اضافه خواهد شد. همچنین کلیه پساب های صنعتی و بهداشتی تولید شده درون مجتمع در واحد تصفیه پساب صنعتی مجتمع تصفیه شده و مجددا در فرآیند تولید مورد استفاده قرار می گیرند. ما برق را از شبکه سراسری و آب را هم از سد کرخه خواهیم گرفت. خوراک مجتمع که اتیلن می باشد از خط اتیلن غرب را که 10 کیلومتری مجتمع عبور می کند و گاز هم از خط لوله گاز سراسری که در فاصله 10 کیلومتری مجتمع قرار دارد دریافت خواهیم کرد. در واقع عبور خط لوله اتیلن غرب و خط لوله سراسری گاز از نزدیکی مجتمع، از مزیتهای پتروشیمی ابن سینای اندیمشک است. سد کرخه هم تقریبا در ۲۰ کیلومتری مجتمع واقع شده که این هم از مزایای طرح است. از سال 1398 که موافقت اصولی طرح پتروشیمی ابن سینای اندیمشک و متعاقبا لایسنس اخذ شد، بر اساس لایسنس قرار شد که در فاز اول واحد اتیلن اکساید و سرویس های جانبی احداث شود و بعد از آن هم سه واحد پایین دستی.
افزایش ارزش بازار و سبد محصولات هلدینگ خلیج فارس با راه اندازی پتروشیمی ابن سینای اندیمشک
مدیرعامل پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در مورد تولیدات این مجتمع پس از بهره برداری که بزرگترین تولید کننده اتوکسیلاتها کشور خواهد شد، در خصوص طرح های توسعه ای و تکمیل زنجیره ارزش مجتمع تصریح کرد:
صنایع پایین دستی همچون اتوکسیلات، گلایکول اتر و اتانول آمین تکمیل زنجیره ارزش است که خوراکشان اتیلن اکساید می باشد که بازار بسیار خوب داخلی و خارجی به سبد محصولات پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس اضافه خواهد کرد و محصولات پایین دستی آن کشور را از وابستگی به واردات این محصولات بی نیاز خواهد کرد.
با اینکه واحدهای مشابهی در کشور وجود دارد ولی گریدهای خاص و متنوعی در واحدهای پایین دستی طرح تولید خواهد شد.
واحدهایی در پایین دستی طرح که برای اولین بار در سطح شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس کشور احداث خواهد شد و به معنای واقعی تکمیل زنجیره ارزش اتیلن تولیدی در کشور خواهدبود. واحد بعدی ما اتانول آمین است که باز گریدهای خاصی دارد که در صنعت پالاشگاهی گاز استفاده خواهد شد. مونو اتیلن گلایکول MEG یک محصول جانبی است که نزدیک ۱۰ هزار تن است تولید خواهیم کرد که روانه بازار می کنیم اما محصول اصلی ما اتیلن اکساید است که بعداً خوراک سه واحداتوکسیلات، گلایکول اتر و اتانول آمین خواهد شد. درواقع کل ظرفیت تولیدی این چهار تا واحد تقریبا 328 هزار تن در سال است.
ما از معتبرترین لایسنسورهای دنیا دانش فنی سه واحد اتوکسیلات، گلایکول اتر و اتانول آمین اخذ کردیم و به زودی پس از دریافت اسناد و مدارک به سمت برگزاری مناقصه EPCC، فاز 2 که همین سه واحد پایین دستی است را شروع می کنیم.
تامین 50 درصدی برق مجتمع از طریق سلولهای خورشیدی در طی 5 سال
محمدی مهر در خصوص تامین مستقل برق مجتمع پتروشیمی ابن سینای اندیمشک با توجه به ناترازی انرژی در کشور گفت: برق ما از طریق شبکه سراسری برق تامین می شود. اما برنامهای به ما در استفاده از انرژیهای تجدید پذیر تکلیف شده است. لذا ما اخیرا مطالعاتی را برای استفاده از سلول های خورشیدی شروع کردیم تا بتوانیم 10 تا 50 درصد برق مورد نیازمان را در فاصله یک تا پنج ساله از طریق نیروگاه برق خورشیدی تامین بکنیم که به صورت جدی در دستور کار قرار دارد تا علاوه بر تامین برق طرح به شبکه سراسری برق هم در راستای کمک به ناترازی انرژی کشور تحویل دهیم.
به روزرسانی مطالعات امکان سنجی طرح FS
مدیرعامل و نایب رییس هیات مدیره پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در خصوص تامین خوراک پایدار پروژه و افزایش قیمت اتیلن و تاثیر آن بر سودآوری مجتمع خاطرنشان کرد: خوشبختانه خط اتیلن غرب کشور از نزدیکی سایت پتروشیمی ابن سینای اندیمشک عبور میکند و تقریباً ۱۰ کیلومتر با آن فاصله داریم. قطعا تاثیر خواهد داشت اما ما FS پروژه را به روز کرده ایم که با اعمال تغییرات و افزایش نرخ اتیلن نرخ بازده داخلی کل پروژه تقریبا 22/16 درصد است که عدد موجهی است و با توجه به اینکه یکی از شرکتهای هم گروه در هلدینگ خلیج فارس، شرکت پتروشیمی گچساران در مدار تولید قرار گرفته، تامین اتیلن وجود دارد و ما دغدغه خاصی احساس نمیکنیم.
عملکرد تسهیل گرایانه مسوولان محلی در قبال پروژه پتروشیمی ابن سینای اندیمشک
محمدی مهر در خصوص اقدامات تسهیل گرانه مسئولین ملی و محلی در تسریع ساخت پتروشیمی ابن سینای اندیمشک تاکید کرد: تمام مسئولین محلی شهرستان اندیمشک و نماینده محترم شهرستان در مجلس شورای اسلامی، همگی همدل هستند تا این مجتمع پتروشیمی در موعد مقررش راه اندازی شود و همکاری همه جانبهای داشته و دارند. همکاران بنده هم در بحث اشتغالزایی و جذب نیروهای بومی هم با مسئولین شهرستان همکاری موثری داشتند.
لذا مسئولین محلی، نماینده فعلی و نماینده سابق شهرستان در مجلس شورای اسلامی واقعا تسهیل گر بودند و زحمت کشیدند و در تخصیص و تمدید اختصاص زمین همکاری قابل تقدیری با ما داشتند که از همه آنها تشکر می کنم به ویژه اداره کل منابع طبیعی استان خوزستان، اداره کل جهاد کشاورزی استان خوزستان که در ادامه این مسیر به ما یاری رساندند.
اشتغالزایی مستقیم 700 نفری و غیر مستقیم 2000 نفری ابن سینای اندیمشک پس از بهره برداری
مدیرعامل پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در خصوص تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ساخت این پروژه در منطقه کم برخوردار بویژه در زمینه اشتغال زایی اظهار داشت: پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در منطقه ای ساخته می شود که می توان آن را دروازه دفاع مقدس و ورودی خوزستان نامید. لذا حق زیادی بر گردن کشور دارد و بالطبع احداث این واحد پتروشیمی کمک زیادی در جهت اشتغال زایی، محرومیت زدایی خواهد کرد و نقطه عطفی در زندگی مردم این منطقه ایجاد خواهد کرد. در حال حاضر که در مرحله ساخت پروژه قرار داریم نزدیک به ۷۰۰ نفر مستقیما در سایت مشغول به فعالیت شده اند و بیش از ۷۰درصد این نیروها بومی منطقه هستند و پیش بینی می شود که در زمان بهرهبرداری ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و حدود ۲۰۰۰ نفر هم به صورت غیر مستقیم اشتغالزایی داشته باشد. بهرحال مزایا و منافعی برای مردم اندیمشک به همراه خواهد داشت.
اقدامات گسترده و متنوع پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در زمینه مسئولیت اجتماعی
محمدی مهر در مورد اقدامات انجام شده در قالب مسئولیت اجتماعی پتروشیمی ابن سینای اندیمشک تاکید کرد: در مدت یکسال و نیم که شروع به کار ما بوده، خوشبختانه توانستیم اقدامات خوبی انجام بدهیم. از جمله اینکه ما همه شرکتها راموظف کرده بودیم که حسابهای مالی شان را در بانکهای شهر اندیمشک متمرکز کنند. مضافاً پرداخت تسهیلات به متقاضیان را انجام دادیم. همچنین در سال جاری نزدیک به ۲۶۰۰ بسته تحصیلی کمک آموزشی، لوازم التحریر، کوله پشتی، وایت بورد، بخاری و حتی رایانه در اختیار مدارس شهرستان اندیمشک گذاشتیم. برای مساجد شهرستان نیز آبسردکن و برای درمانگاهها به ویژه در حومه شهر وسایل پزشکی مورد نیازشان را تامین کردیم. در موکب زوار اربعین در اندیمشک تجهیزات مورد نیاز را تامین کرده و پذیرای زوار بوده و هستیم.
با توجه به اینکه شهرستان اندیمشک ورزشکاران خیلی خوبی دارد به گونه ای که نصف تیم ملی کشتی فرنگی از جوانان اندیمشک هستند، ما از قهرمانان تیم ملی که در المپیک هم شرکت کرده بودند استفاده کرده و قرارداد بستیم که الان در طرح به کارگیری شده اند. همچنین لوازم ورزشی همچون لباس و کفش ورزشی هیئت کشتی اندیمشک را تامین کردیم. امکانات ورزشی مدارس همچون توپ، تور، میز پینگ پنگ را توزیع کردیم. با توجه به نیاز جامعه عشایری بازسازی بعضی از راهها و پلها را انجام داده و حتی راهسازی کردیم. در مجموع سعی کردیم با توجه به امکان مالی طرح به مناطق محروم و حاشیه شهر اندیمشک، بتوانیم کمک کنیم.
مدیرعامل پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در خصوص آموزش فنی و مهارت افزایی نیروهای جذب شده در طرح تصریح کرد: با سازمان فنی و حرفهای کشور مذاکراتی داشتیم تا بتوانیم در واقع با همکاری این سازمان نیروهایی را پرورش دهیم و بکار بگیریم، ولی به صورت عملی هنوز شروع به کار نکردیم. همچنین مذاکراتی با بعضی دانشگاههای سطح استان انجام داده ایم که بتوانیم این کار را انجام بدهیم.
استفاده از تکنولوژی ZLD برای پساب مجتمع
مدیرعامل پترشیمی ابن سینای اندیمشک در خصوص مجوز زیست محیطی پروژه خاطرنشان کرد: یکی از دغدغههایی که مردم شهرستان اندیشمک دارند این است که صنایع پتروشیمی تاکنون در منطقه احداث نشده و بالطبع این دغدغه را دارند که پساب یا حتی آلودگی هوای این مجتمع در آینده برای شهر مشکلاتی ایجاد کند. خوشبختانه ما برای بحث تصفیه پساب از بهترین تکنولوژی با عنوان ZLD علیرغم هزینه های بالایی که دارد استفاده می کنیم و هم اکنون در مرحله عقد قراردادش هستیم تا دور ریز پساب با توجه به موقعیت مکانی طرح نداشته باشیم. همچنین با توجه به اینکه خوراک ما گازی است، میزان آلودگی CO2 و پارامترهای آلودگی به نسبت سایر پتروشیمی کمتر است.
نقش آفرینی ابن سینای اندیمشک در صادرات محصولات و درآمدزایی ارزی
محمدی مهر در مورد موقعیت استراتژیک پروژه با توجه به نزدیکی به خط آهن، آبهای آزاد در بندر ماهشهر و نزدیکی به کشور عراق به عنوان یک بازار مصرف و یک راهبرد صادراتی اعلام کرد: پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در جایی قرار گرفته که به پتروشیمی ایلام و پتروپالایش دهلران خیلی نزدیک است و می تواند یک هاب پتروشیمی خیلی خوبی را تشکیل بدهد.
پتروشیمی ابن سینای اندیمشک در یک موقعیت واقعا استراتژیک قرار گرفته چون با توجه به فاصله 20 کیلومتری هم به خط آهن سراسری دسترسی خوبی دارد و هم به خط مواصلاتی کشور کاملا ارتباط دارد و هم با توجه به 2 ساعت فاصله به آبهای آزاد در آبادان و بندر امام دسترسی دارد. از طرف دیگر بازار عراق که یک بازار بسیار خوب و بالقوه برای محصولات محسوب می شود که ارتباط بسیار خوبی هم با این کشور داریم می تواند کمک به سزایی به ما کند. ما در بررسیهایی که انجام داده ایم حتی برای مسیر ارتباطی صادرات به اروپا، از طریق ترکیه هم این موضوع را در نظر گرفته ایم که به راحتی می شود هم از طریق راه آهن و هم با مسیر جادهای این ارتباط را برقرار کرده و محصولات را منتقل نمود. لذا در آینده جایگاهی که پتروشیمی ابن سینای اندیمشک با توجه به موقعیت جغرافیایی که دارد می تواند در صادرات محصولات و درآمدزایی ارزی نقش آفرینی به سزایی کند.