محل حادثه سکوی امیرکبیر هنوز ایمن نیست/ مدیرعامل حفاری شمال هم پاسخ نمی دهد!!
اشتراک گذاری :
با وجود اصرار رسانه های هوادار وزارت نفت مبنی بر رفع شرایط ناایمن در سکوی امیرکبیر اما خبرهای رسیده به پایگاه خبری نفت ما حکایت از تداوم حالت عدم تعادل در این سکو و باقی بودن شرایط احتمال غرق شدن سکو دارد.
به گزارش نفت ما ،بر اساس اخبار دریافتی از منابع خبری متعدد ، ورود آب به مخازن پانتیوم همچنان ادامه دارد و در این میان حتی احتمال سوراخ شدن برخی نواحی هم وجود دارد و هنوز ایستگاه های پمپ کردن آب موفق به خارج کردن آب از این سکو نشده اند.
بر اساس اطلاعات رسیده به خبرنگار نفت ما، اگر آبگیری در مخزن مخالف انجام بگیرد تعادل سکو حفظ خواهد شد،همچنین لازم است یک تیم بازرسی غواصی وارد عمل شود تا علت نفوذ آب مشخص گردد.
نکته عجیب اینجاست که علی اصولی با رد هرگونه حادثه در این سکو به خبرگزاری مهر گفته است: فعالیتهای دستگاه حفاری نیمه شناور امیرکبیر ایران به طور طبیعی در دریای خزر در حال انجام است، وی گفت: هیچ گونه حادثه جدی در طول فعالیت این دستگاه حفاری نیمه شناور در دریای خزر به وقوع نپیوسته است! اما درست دقایقی قبل از این خبر سایت اداره کل روابط عمومی وزارت نفت در خبری به نقل از علی اصولی ( یعنی همان فردی که به مهر گفته بود هیچ حادثه ای رخ نداده!) مدعی شد: با اعزام بموقع تیمهای فنی و تعمیراتی، نشتی یکی از شیرهای سکوی ایران امیرکبیر که منجر به آب گرفتگی در قسمتی از پانتومهای این سکو شده بود، مهار شد.
با وجود این تناقض ها در اخبار اعلامی درباره حادثه ایران امیرکبیر ، پیگیری های نفت ما از محل سکو حاکیست که شرایط اظطراری در این سکو هنوز ادامه دارد و بخشی از کارکنان این سکو به دلیل احتمال غرق شدگی سکو در حال آماده شدن برای خروج از آن هستند.
در ادامه پیگیری های نفت ما عزت حجازی مدیرعامل شرکت حفاری شمال که پیمانکار راهبری این سکو است حاضر به پاسخ به پرسش های ما نشد و با وجود پیگیری های ما مشخص شد هیچ فرد دیگری نیز در این شرکت پاسخگو نیست.
بر اساس اخبار رسیده طی یک ماه اخیر و با تغییر مدیریت شرکت حفاری شمال ، تعداد زیادی از مدیران ارشد و معاونان سابق این شرکت که همگی دارای سوابق متعدد در حوزه عملیات حفاری بودند با دستور مدیرعامل جدید اخراج شدند و اکنون موج تعدیل نیروی انسانی به کارکنان میانی و سطوح عملیاتی رسیده است.
حوادثی از این دست نشان می دهد که شعارهای آقای زنگنه در زمینه به کار گیری فناوری خارجی در حفاری آبهای عمیق ایران در حد ادعا باقی مانده و عملیاتی نشده است و بعید است که حتی با رفع تحریمها شرکت های بین المللی حاضر باشند فناوری حفاری آبهای عمیق را در اختیار ایران قرار دهند.
باور بفرمائید با برکناری مهندس خادمی از مدیریت حفاری شمال که توسط تیم کرسنتی انجام گرفت حفاری ایران زمین خورد تا چه برسد به یک سکوی نیمه شناور در حفاری شمال.... بهرحال با نبودن مهندس خادمی در صنعت حفاری در آینده اتفاقات و فجایعی را در صنعت حفاری خواهید دید که غرق شدن این سکوی نفتی در مقابل آنان اصلا بحساب نیاید تا همگان بدانند و بفهمند که مهندس خادمی چه مدیر با لیاقت و با درایتی بود..... امیدوارم الان جناب زنگنه و مدیران کرسنتی ساکن در وزارت نفت نسبت به این وقایع و فجایع پاسخگو باشند..........
1- عکس متعلق به سکوی امیرکبیر نیست
2- ابعاد حادثه به این حد که اعلام کرده اید نیست
3- فارس نیوز خبرش دقیق تر است.
دروغگویی در امر رسانه حرام و مفسده انگیز است.
وقتی ارزش های انسانی و انسانیت زیر پا گذاشته می شود و هرکی بدنبال خواسته های خویش است... کسی هم که جلوی ظلم ایستاده کنار گذاشته می شود.. مثل مهندس خادمی... و هرج و مرج همه حا را می گیرد.... افسوس به آینده ایران که بدست این نااهلان افتاده